Brandweer Lelystad Airport oefent met nep-Cirrus

De Cirrus SR20 mock-mp wordt teruggebracht naar de brandweerkazerne op het vliegveld

Lelystad Airport, 29 mei 2021 – De brandweer op Lelystad Airport heeft momenteel de beschikking over de mock-up van een Cirrus SR20. Dit is dus geen echt toestel (geweest). In september 2019 zijn we deze romp met cabine (zonder vleugels) ook al eens op Lelystad tegengekomen. Vandaag werd het object op een speciaal daarvoor bestemd aanhangertje van en naar het platform voor de nieuwe terminal aan de noordzijde van het vliegveld gebracht. Op die plek oefenen de medewerkers van de luchthavenbrandweer regelmatig hun vaardigheden.

Cirrus SR20 mock-up gezien aan de “blauwe kant”

Met deze Cirrus beschikt men over de mogelijkheden om de brandweerlieden kennis te laten maken met de veiligheidssystemen van toestellen met een BRS (Ballistic Recovery Systems). Dit is een systeem waarbij een grote reddingsparachute door middel van explosieven geactiveerd wordt als een vliegtuig niet meer bestuurbaar is.
Zover we weten hoort deze mock-up thuis op Groningen Eelde Airport. De brandweer aldaar leent het oefenobject af en toe uit. De linkerkant heeft een blauwe striping, de rechterkant een rode. Op de plek waar doorgaans de registratie staat is hier de naam “Cirrus” aangebracht.

Hier de “rode kant” van de Cirrus SR20 mock-up gefotografeerd bij een eerder bezoek (Lelystad, 20 september 2019)

Naast deze Cirrus beschikt de brandweer op het vliegveld overigens ook over een eigen vliegtuig om op te oefenen. Dat is de SOCATA TB-200 Tobago XL die vroeger als PH-WPO vloog.

Zelf beschikt de brandweer over de (PH-WPO) SOCATA TB.200 Tobago XL (Lelystad, 15 augustus 2015)

Geef een reactie