PS-UQN Bombardier Global 6000 op Schiphol-Oost, een Braziliaanse schone op zoek naar coronavaccins

PS-UQN Bombardier BD-700-1A10 Global 6000

Schiphol, 5 juni 2021 – Het mooie weer van de laatste dagen heeft kennelijk een aantrekkingskracht op bizjets uit warme oorden. Zou het hierbij net zo werken als bij trekvogels? Als het hier warmer wordt vliegen ze naar onze windstreken. Hoe dan ook, op deze – op zich grijze – zaterdag verscheen een tropisch verrassing in de vorm van een Braziliaanse Global 6000 op Schiphol-Oost.

PS-UQN Bombardier BD-700-1A10 Global 6000 taxiet het platform van Schiphol-Oost op

Dit toestel met de registratie PS-UQN kwam vanaf Vnukovo International Airport (UUWW) bij Moskou. Op 29 mei 2021 was het toestel vertrokken vanaf de Internationale Luchthaven São Paulo Guarulhos (SBGR) in Brazilië. Via een tussenstop rond middernacht op Amílcar Cabral International Airport (GVCA) op de Kaapverdische Eilanden werd doorgevlogen naar Moskou. Daar kwam het toestel na de twee vluchten van respectievelijk 5:52 en 7:33 uur aan. De vlucht vandaag naar Schiphol duurde 2:43 uur.

De route van de PS-UQN vandaag van Moskou naar Schiphol
PP-, PR-, PS-, PT-, PU-
Het Braziliaanse luchtvaartuigregister kent meerdere landen-aanduidingen (de registratie “voor het streepje”). Zo bestaan er vliegtuigen met PP-, PR-, PT en PU-. Die laatste is met name bestemd voor ultralights en experimentals. Sinds 2-3 jaar is er nog een vijfde aanduiding bijgekomen; PS-.

Braziliaanse bizjets zie je hier in Nederland sowieso al niet erg vaak. De PS-UQN was het eerste toestel met dit type registratie die we in de boeken konden schrijven. Best bijzonder dus!

De PS-UQN is voluit een Bombardier BD-700-1A10 Global 6000. Het toestel is in 2019 gebouwd en heeft als constructienummer 9878. Tijdens het testvliegen in Canada droeg deze Global 6000 tijdelijk het Canadese kenmerk C-GGWA.

PS-UQN Bombardier BD-700-1A10 Global 6000

De PS-UQN is getooid in een fraai beige kleurenschema met een aantal schuine lijnen. Een attractieve verschijning. Dat zien we altijd liever dan de standaard dertien-in-een-dozijn witte zakekisten met een simpel biesje.

PS-UQN Bombardier BD-700-1A10 Global 6000 met mooie schuine lijnen

Farmaceut

Dit toestel staat op naam van Robferma Administracao E Participacoes Ltda in Sao Paolo. Dit is een holding met meerder bedrijven op het farmaceutische vlak zoals Bthek Biotechnologie, Claris Produtos Farmaceuticos do Brasil, Sertrading en de medicijnproducent União Química Farmaceutica Nacional S A. Die laatste onderneming lijkt de naamgever voor de registratie van deze Global 6000 te zijn; União Química Farmaceutica Nacional.

PS-UQN Bombardier BD-700-1A10 Global 6000

Spoetnik V

Op 12 januari 2021 vloog de PS-UQN ook al eens voor een paar dagen naar Moskou. Via dezelfde route als een paar dagen gelden. Dat was toen om te onderhandelen over de productierechten van het Russische coronavaccin Spoetnik-V bij União Química. Op dat moment was Spoetnik-V nog niet toegelaten in Brazilië. Hoe dat nu is weten we niet, maar eind mei heeft de fabriek de eerste 100.000 dosis van het Spoetnik-V vaccin geproduceerd in Brazilië. Ongetwijfeld zal de coronaproblematiek in Brazilië en de zoektocht naar vaccins met het nieuwe bezoek van deze kist aan Rusland te maken hebben gehad. Uiteraard zijn we niet op de hoogte van de reden van het bezoek aan Nederland van deze Braziliaanse delegatie.

PS-UQN Bombardier BD-700-1A10 Global 6000

Aan het hek

Na de landing, even voor vijven, op baan 36R taxiede de PS-UQN naar het platform van Schiphol-Oost. Daar was een parkeerplek gereserveerd bij K73. Dat vonden wij niet bezwaarlijk omdat dit pal aan het hek is waardoor we de kist prima konden bekijken.

PS-UQN Bombardier BD-700-1A10 Global 6000 werd pal aan het hek geparkeerd

Geef een reactie