PH-BBI Lancair 235 nadert zijn voltooiing

PH-BBI Lancair 235

Lelystad Airport, 8 juni 2021 – De PH-BBI Lancair 235 (c/n 110) nadert zijn voltooiing. Deze zelfbouwkist is sinds mei 2020 aanwezig in de hangaar op Lelystad Airport waar Air Waterland is gehuisvest.

PH-BBI Lancair 235

De kist komt oorspronkelijk uit Denemarken, waar de Deense bouwer Poul Dam Nielsen uit Haderslev (EKHV) gestrand is in het zelfbouwproject. Het was de bedoeling dat het kistje als OY-PND zou gaan vliegen. Dat kenmerk heeft er ook daadwerkelijk aan de buitenkant opgestaan en op 17 juli 2003 is de registratie OY-PND ook gereserveerd, maar tot een vliegend toestel is het in Denemarken helaas niet gekomen.

OY-PND stond wel al in de cockpit, maar heeft nooit zo ingeschreven gestaan (Lelystad, 19 mei 2020)

De onafgebouwde kist werd vorig jaar door een Nederlander gekocht en naar ons land vervoerd. Vervolgens is de Lancair naar Lelystad gebracht en heeft Air Waterland het afgelopen jaar “tussen de bedrijven door” het toestel afgebouwd.

PH-BBI Lancair 235

Op de PH-BBI zit een Lycoming O-320 motor van 160 pk (120 kW) gemonteerd (zoals in de latere Lancair 320). Die hoort niet standaard op een Lancair 235. Daar is oorspronkelijk de Lycoming O-235 van 115 pk (86 kW) voor bedoeld. Door de overbrenging en de propeller blijft het vermogen op het toestel echter gelijk waardoor inschrijving als Lancair 235 mogelijk zou moeten zijn.

De de PH-BBI met een Lycoming O-320 motor
De motor loopt op AvGas

Inmiddels is men in de afwerkfase gekomen. Het kistje staat op eigen “benen”, het interieur is vernieuwd en het instrumentarium ziet er tiptop uit.

Nieuwe stoelbekleding in de PH-BBI

De kist is inmiddels gewogen, dit als stap in het verkrijgen van een Bewijs van Inschrijving. De stap daarna is proefdraaien en dan een Bewijs van Luchtwaardigheid om de eerste vlucht te kunnen maken.

PH-BBI Lancair 235

Al tijdens het bouwproces was er interesse in het toestel. Eenmaal in luchtwaardige staat zal de PH-BBI dan ook snel een definitief baasje krijgen, zo schatten we in.
De afgelopen tijd hebben we het toestel een paar keer in het bouwproces gefotografeerd. De serie hieronder geeft een goed beeld van het werk dat verzet is.

De Lancair 235 is voor het Nederlandse register een nieuw type. Er vliegen wel latere modellen als de Lancair 320, 360 en Legacy. De Lancair 235 is eigenlijk het eerste model van deze serie homebuilts die begin jaren tachtig door de Amerikaan Lance Neibauer is ontworpen.

PH-BBI Lancair 235

Het model is al jaren niet meer nieuw leverbaar als bouwpakket. Op zich best bijzonder dat na zoveel jaren nog een vroeg model Lancair zijn eerste vlucht gaat maken. Dat zie je niet vaak meer!

Geef een reactie