Homebuilt

De zelfgebouwde PH-WAG Fisher Celebrity vliegt sinds kort in Nederland

PH-WAG Fisher Celebrity

Arnemuiden, 13 juni 2021 – Vanaf het vliegveld van Midden-Zeeland vliegt sinds 13 mei 2021 een leuk zelfgebouwd toestel, de PH-WAG. Dit eigenwijze dubbeldekkertje zagen we exact een maand na de eerste vlucht in de zoeker van onze fotocamera verschijnen.

PH-WAG Fisher Celebrity
PH-WAG Fisher Celebrity

Zelfbouwtoestel

De PH-WAG is een Fisher Celebrity en is gebouwd door Dennis van der Toorren. Dit zelfbouwtoestel is in 1989 in de Verenigde Staten ontwikkeld door Fisher Flying Products. Sinds 26 februari 2021 is de PH-WAG ingeschreven door ILT in het Nederlandse luchtvaartuigenregister. Het constructienummer is CE 160.

PH-WAG Fisher Celebrity

Sinds 10 januari 2021 verblijft het toestel op Midden-Zeeland. De aankomst was per aanhanger. Op Midden-Zeeland zijn de laatste werkzaamheden aan het kistje gedaan om het luchtwaardig te maken. De – altijd spannende – eerste vlucht vond plaats op 13 mei 2021. De bouwer zat zelf aan de knuppel. Gelijk tijdens de eerste vlucht vergezelde zijn vrouw Jenny hem, duidelijk een teken van vertrouwen. En terecht, de maiden flight verliep goed.

De PH-WAG Fisher Celebrity bij aankomst op Midden-Zeeland, 10 januari 2021 (Foto: Ronald Vermeulen)
De voornamen van de bouwer en zijn vrouw staan op het toestel

Vans RV-12

De PH-WAG is overigens niet het eerste vliegtuig dat Dennis van der Toorren heeft gebouwd. Ook de PH-DRV Vans RV-12 uit 2014 was tot half januari 2021 zijn eigendom. Dit kistje heeft nu een Duitse eigenaar en Van der Toorren treedt hiervoor nog op als de (verplichte) Nederlandse vertegenwoordiger van het toestel.

De PH-DRV Vans RV-12 was ook gebouwd door Dennis van der Toorren (Lelystad, 4 februari 2018)

Fisher Flying Products

Fisher Flying Products is in de jaren tachtig opgericht door de Amerikaan Mike Fisher. Inmiddels is het bedrijf een aantal keer in andere handen gekomen. Sinds 2008 is de productie van de bouwpakketten verhuisd naar Canada.

PH-WAG Fisher Celebrity

Door Fisher Flying Products worden meerdere ontwerpen (14) als zelfbouwtoestel te koop aangeboden. Leverbare modellen zijn onder andere de Dakota Hawk (waarvan de PH-STR in Nederland vliegt), de R-80 Tiger Moth (een 80% schaal Tiger Moth), de Youngster en de Super Koala. Stuk voor stuk vliegtuigtypes die in Europa maar zelden voorkomen.

Deze C-GXPR Fisher Dakota Hawk is ook ontworpen door Fisher Flying Products (Oshkosh, juli 2013)

Nog geen beroemdheid

Inmiddels zijn er tientallen Fisher Celebrity’s gebouwd. In Europa is dit model echter nog zeker geen beroemdheid. Helaas vliegen er (nog) maar weinig in onze omgeving. Met de komst van de PH-WAG is er nu een Nederlands exemplaar bijgekomen, de eerste en enige in ons land.

PH-WAG Fisher Celebrity

Lijn- of stermotor

Dit model kan uitgerust worden met een Continental lijnmotor of, zoals bij de PH-WAG, met een stermotor. Bij de PH-WAG is een Tsjechische Verner Motor Scarlett 7U van 124 pk (91 kW) gebruikt. Dit is een hedendaagse stermotor met zeven cilinders. Door de toepassing van de stermotor krijgt het toestel wel een geweldige uitstraling. Mede door de klassieke beschildering doet het toestel erg authentiek aan. Je zou bij de eerste oogopslag kunnen denken dat het om een vooroorlogs model gaat, maar het bouwjaar van dit exemplaar is toch echt 2021.

De Franse F-PSDM Fisher Celebrity met een Continental motor (Schaffen-Diest, 13 augustus 2016)

Dit kistje is uitermate geschikt voor “fun-vliegen”, laag en langzaam. En daarbij lekker in de open lucht. Het toestel heeft maar een korte startbaan nodig. De 124 pk stermotor op de PH-WAG geeft meer dan voldoende vermogen. Er zijn ook Celebrity’s uitgerust met bijvoorbeeld maar 90 pk.

De N812TD Fisher Celebrity heeft een Rotec stermotor (Oshkosh, 29 juli 2011)

Puppy

Bij de start zagen we dat het kistje als een jonge puppy – die vrolijk naar je opspringt – loskwam van de baan. De hoofdwielen waren al eerder los dan het staartwieltje, zo graag wilde de Celebrity omhoog.

De hoofdwielen zijn al van de grond, de PH-WAG wil graag de lucht in!

Zelf bouwen?

Wie zelf een Celebrity wil bouwen kan nog altijd een bouwpakket van dit model bestellen. Daarbij kun je kiezen voor een standaard pakket ($ 17.910,00) of een snelbouwpakket ($ 24.540,00). Bij de laatste optie zijn al meer zaken in de fabriek vervaardigd.

De achterste cockpit van de PH-WAG Fisher Celebrity

Wil je alles helemaal zelf doen, dan is ook een set bouwtekeningen voor $ 400,00 beschikbaar. De prijzen zijn nog wel exclusief de motor en de instrumenten. Een Verner Motor Scarlett 7U, zoals bij de PH-WAG, kost bijvoorbeeld $ 20.415,00.

PH-WAG Fisher Celebrity

Een gedachte over “De zelfgebouwde PH-WAG Fisher Celebrity vliegt sinds kort in Nederland

Geef een reactie