Veel vliegende verjaardagsgasten bij 50 + 1 jarig Vliegveld Midden-Zeeland

N342CA Piper PA-18-150 Super Cub

Arnemuiden, 13 juni 2021 – Eigenlijk had het zaterdag 13 juni 2020 groot feest moeten zijn op Vliegveld Midden-Zeeland. Toen bestond het vliegveld in Zeeland namelijk precies 50 jaar. Door de inmiddels overbekende corona-ellende konden er toen helaas geen feestelijkheden plaatsvinden. Nu, exact een jaar later, werd er toch alsnog aandacht aan dit gouden jubileum.

N55001 Maule MX-7-180AC Sportplane

Een evenement waarbij publiek werd uitgenodigd behoorde helaas nog niet tot de mogelijkheden. Maar vliegtuigen ontvangen kon wel degelijk. En daarom werden piloten uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Midden-Zeeland. Daarbij werd het landingsgeld voor die dag kwijtgescholden en kreeg iedere piloot een aardig aandenken in de vorm van een powerbank en een analoge pen.

OO-162 Silence Aircraft Twister

Omdat Midden-Zeeland dicht bij België ligt was het niet verwonderlijk dat ook veel toestellen daar vandaan kwamen. Onze inschatting is zelfs dat dit meer dan de helft van de bezoekers betrof.

D-EQWN Mudry CAP 10B

Onder de bezoekende kisten zaten een aantal interessante exemplaren. Wat te denken bijvoorbeeld van een viertal Stampe & Vertongen (SNCAN) SV-4 tweedekkers. Nieuw daarbij was voor ons de OO-RAY. Dit toestel vloog voorheen als D-EIHD en is prachtig gerestaureerd door de specialist op dat gebied, de Belg Raymond Cuypers.

OO-RAY / V27 Stampe & Vertngen SV.4B
D-EBVV / V58 Stampe & Vertongen SV.4B
OO-ESV / V23 Stampe & Vertongen SV.4B
OO-SVT SNCAN SV.4E

Ook zeer interessant was de N1227N Piper L-4H Grasshopper. Dit toestel uit 1945 heeft voorheen dienstgedaan in de Pacific en in als een van de weinige exemplaren uit die regio bewaard gebleven. Het toestel staat tegenwoordig op Breda/Seppe gestald.

N1227N / 45-5060 Piper L-4J Grasshopper

Leuk om te noemen is de N341DT Aerospatiale SA341G Gazelle. Dit toestel hoort thuis in België. De Gazelle begint een aardig zeldzaam helikoptertype te worden. Dit exemplaar uit 1974 zag er in elk geval nog prachtig uit!

N341DT Aerospatiale SA341G Gazlle

Ook op het gebied van “gewone” sportvliegtuigen was er genoeg oogstrelends te zien. Wat te denken van een paar mooie Belgische Mooney’s.

OO-GYL Mooney M.20R Ovation 2DX
OO-ROS Mooney M.20J 201

Of een dikke Beech G36 Bonanza uit België. Dit toestel deed overigens een vlucht van Kortrijk naar Lelystad Airport om daar twee passagiers op te pikken en vloog vervolgens richting Midden-Zeeland.

N936HB Beech G36 Bonanza

Ook de Cessna 206 PH-HMS viel bij ons in de smaak. Dit toestel hoort thuis op Rotterdam – The Hague Airport, maar vliegt niet zo vaak.

PH-HMS Cessna T206H Stationair TC

De OO-KOK was nog gloednieuw. Deze – in Canada gebouwde – Diamond DA 20C-1 Katana staat op Koksijde. Dat is ook af te leiden aan de registratie van deze tweezitter.

OO-KOK Diamond DA 20C-1 Eclipse

Op gebied van ultralights waren een aantal JMB VL-3 Evolution’s aanwezig. Een aantal was Frans geregistreerd, maar er zat ook een Tsjech tussen.

F-JBFC / 59-DRB JMB VL-3 Evolution
F-JDNB / 59DUU JMB Aircraft VL-3E Evolution Ultimate
OK-ZUA 29 JMB Aircraft VL-3 Evolution

Verder zagen we een paar ultralight-types die we niet vaak tegenkomen. Daarbij noemen we de Fly Synthesis Texan en de Aero-Kros MP-02 Czajka

OO-D63 Fly Synthesis Texan
F-JDRC / 59 DVE Aero-Kros MP-02 Czajka

Hieronder een collectie met foto’s van de overige bezoekende toestellen die we op Midden-Zeeland troffen. Een ouderwets hoog aantal! Mooi dat dit allemaal weer mogelijk was!

Een gedachte over “Veel vliegende verjaardagsgasten bij 50 + 1 jarig Vliegveld Midden-Zeeland

Geef een reactie