Sportvliegtuigen

G-RDAS Reims/Cessna 172M Skyhawk wordt weer PH-DAS

G-RDAS Reims/Cessna F172M Skyhawk

Lelystad Airport, 23 juli 2021 – Sinds medio juli verblijft de G-RDAS Reims/Cessna 172M Skyhawk in ons land. Op het eerste gezicht niet heel erg bijzonder, dit toestel was namelijk ook in 2014 korte tijd in ons land actief met dat kenmerk.

G-RDAS Reims/Cessna F172M Skyhawk

Deze sportkist, met constructienummer F1720999 is in 1973 gebouwd en heeft eerst als D-EGBX gevlogen. Daarna is deze Cessna naar Cyprus vertrokken als 5B-CBW. Op het eiland in de Middellandse Zee werd de 5B-CBW ingezet als lesvliegtuig bij het Aviator Flight Center. Vliegtuigen in de vloot van deze opleider kenmerken zich door een gele staart.

5B-CBWReims/Cessna F172M Skyhawk met zijn gele staart van Aviator Flight Center (Rotterdam – The Hague, 27 december 2012)

In 2012 wist het Nederlandse bedrijf Air Waterland een Aquila A210 aan de vliegschool te slijten. Daarop werden een aantal toestellen ingeruild, waaronder de 5B-CBW. En zo kon het dat in die tijd op Lelystad Airport een paar Cypriotische toestellen te zien waren.
De 5B-CBW werd verkocht aan R.A. Das. Hij liet voor de Cessna de toepasselijke registratie PH-DAS vastleggen. Met dat kenmerk ging het toestel vanaf 12 april 2013 vliegen. De thuisbasis werd Rotterdam – The Hague Airport.

De PH-DAS Reims/Cessna F172M Skyhawk vloog eerst nog zonder striping (Lelystad, 20 april 2013)

Nog geen jaar later werd de PH-DAS alweer uitgeschreven naar Groot-Brittannië. Op 19 februari werd G-RDAS de roepnaam van het kistje. De eigenaar bleef op dat moment nog R.A. Das. Niet lang overigens, want op 14 juli 2014 kwam de G-RDAS op naam te staan van J. Martin uit Hong Kong.

G-RDAS Reims/Cessna F172M Skyhawk

Op 6 juli 2021 kwam de G-RDAS weer terug naar Nederland. Het kistje verbleef regelmatig in Frankrijk in de tussenliggende tijd. De thuisbasis werd opnieuw Rotterdam – The Hague Airport.

G-RDAS Reims/Cessna F172M Skyhawk

Op de dag af exact zeven jaar na dato werd R.A. Das weer de eigenaar van de G-RDAS. Het toestel werd op 14 juli 2021 op zijn naam overgeschreven.

De G-RDAS Reims/Cessna F172M Skyhawk is momenteel in onderhoud bij Air Waterland

Inmiddels verblijft de G-RDAS even in de hangaar van Air Waterland op Lelystad Airport. Daar wordt een grote onderhoudsbeurt aan het toestel uitgevoerd. De planning is vervolgens dat in het najaar de G-RDAS weer omgeregistreerd gaat worden naar PH-DAS.

Een gedachte over “G-RDAS Reims/Cessna 172M Skyhawk wordt weer PH-DAS

  1. Mooi stukje geschiedenis voor luchtvaart enthousiasten. Stukje van dit verhaal mee beleeft. Dank ervoor Berend Jan.

Geef een reactie