Zephyrus β – Human Powered Aircraft in Japan

Zephyrus β Human Powered Aircraft

Komatsu Ishikawa Aviation Plaza, 3 december 2019 – Vliegtuigen die op spierkracht van de mens zich voortbewegen kom je niet veel tegen. De mens als krachtbron om te vliegen is (tot nu toe) niet een doorslaand concept. Toch zijn er een aantal Human Powerd Aircraft (HPA) ontwikkeld. Daarvan kamen we er één tegen in de Ishikawa Aviation Plaza, een luchtvaartmuseum bij de luchthaven van Komatsu in Japan.

Zephyrus β Human Powered Aircraft

Het gaat hier om de Zephyrus β (Bèta). Dit toestel is in 1997 gebouwd door de Ochanomizu Human-powered aircraft study group. Op 16 november 1997 heeft de pilote Chihiro Muraoka ermee gevlogen. Daarbij vestigde zij – een door de FAI erkend – Japans record voor vrouwelijk piloten. Ze vloog met de Zephyrus β namelijk 1.004 meter in 3 minuten en 3 seconden. Dit record staat nog altijd.

Zephyrus β Human Powered Aircraft
Zephyrus
De naam van het vliegtuig is afgeleid van de Griekse mythologie. Zephyrus is de personificatie van de westenwind. Deze wind werd door de Grieken als gunstig getypeerd. De broertjes van Zephyrus waren Boreas (noordenwind), Euros (oostenwind) en Notos (zuidenwind). De windgoden werden in toom gehouden door hun bewaarder, de god Aeolus. Hij hield de vier gebroeders opgesloten in een grot en zond ze op pad als hij het nodig vond om wind te veroorzaken.

Nog even over Boreas, de noordenwind. Hij is de oorsprong van het – tegenwoordig door een lid van de tweede kamer regelmatig gebezigde – woord ‘boreaal’. Daarmee wordt op een ogenschijnlijk milde wijze de overtuiging aangegeven dat Europa van oorsprong enkel door blanken bevolkt was en daaraan gekoppeld de wens om dit te herstellen en te behouden.

Zo! Dan zijn we mythologisch en politiek weer helemaal bij! 🙂

Zephyrus β Human Powered Aircraft

Na de recordvlucht is het fragiele toestel aan het plafond van de Ishikawa Aviation Plaza komen te hangen. Het toestel fotograferen is een uitdaging. Niet alleen vanwege de spanwijdte, maar ook vanwege de matige lichtcondities in het museum. De Zepyrus is wel een beetje gehavend. De bekleding van de cabine is op veel plekken beschadigd.

Zephyrus β Human Powered Aircraft

2 gedachten over “Zephyrus β – Human Powered Aircraft in Japan

  1. Mooi artikel. Ik kende dit ‘human powered aircraft’ nog niet. Altijd fascinerend onderwerp. Bijna 20 jaar eerder dan de vlucht van de Zephyrus vloog MacCready’s – welke zweefvlieger kent hem niet! – Gossamer Albatross over het Kanaal.

Geef een reactie