Disney’s ‘Dusty Crophopper’ naar het museum

N3159D Air Tractor Inc AT-301 Dusty

Washington DC, 3 augustus 2021 – In 2013 lieten Rusty en Lea Lindeman hun N3159D Air Tractor Inc AT-301 uitvoeren in de kleuren van ‘Dusty Crophopper’. ‘Dusty’ is de tekenfilmheld uit de Disney films Planes (2013) en Fire and Rescue (2014). Daarin speelt het landbouwsproeivliegtuig ‘Dusty Crophopper’ een glansrol.

‘Dusty Crophopper’ in de Disney film Planes

In 2013 was Disney op zoek naar een echte vliegende Air Tractor om deze ter promotie van de film Planes op airshows te laten vliegen. Rusty’s Flying Service uit Texas had op dat moment de N3159D beschikbaar en was bereid om het toestel voor dat doel om te spuiten. De N3159D is gebouwd in 1982 en heeft constructienumer 301-0471.

N3159D Air Tractor Inc AT-301 Dusty

Met pension

Nu de actieve loopbaan van de echte ‘Dusty’ ten einde is hadden Rusty en Lea Lindeman het idee om hun toestel te schenken aan het Smithsonian Institution’s National Air and Space Museum’s Udvar-Hazy Center in Washington DC. Daarvoor was wel toestemming nodig van Disney Entreprise. De brancheorganisatie NAAA (National Agricultural Aviation Association) heeft hierbij bemiddeld en alle seinen staan op groen!

N3159D Air Tractor Inc AT-301 Dusty

100 jaar cropdusting

‘Dusty’ maakt zijn opwachting in het museum op 3 augustus 2021. En die datum is niet toevallig. Dan is het namelijk precies 100 jaar geleden dat voor het eerst een vliegtuig ingezet werd voor de landbouw. Op 3 augustus 1921 maakte Lt. John A. Macready met een Curtiss JN-6 een vlucht van McCook Field in Ohio naar een nabijgelegen catalpa (trompetboom) boomgaard. Daarbij werd loodarsenaat over catalpa’s uitgestrooid om de larven van de sfinxmot te doden.

N3159D Air Tractor Inc AT-301 Dusty

De laatste reis van de N3159D startte op 1 augustus 2021 en voerde van D’Hanis in Texas naar het museum in Washington op 3 augustus 2021. De eigenaren Rusty en Lea Lindeman hopen dat met hun donatie ‘Dusty Crophopper’ ook de komende jaren een mooie glimlach op de gezichten van kinderen zal toveren. Dit was namelijk het mooiste wat ze meemaakten toen ze in 2013 en 2014 tal van luchtvaartevenementen met ‘Dusty Crophopper’ in de Verenigde Staten hebben bezocht.

N3159D Air Tractor Inc AT-301 Dusty

Wij kwamen ‘Dusty’ in de zomer van 2013 tegen tijdens de EAA AirVentrue op Oshkosh (Wisconsin). Daar werd de filmster tijdens de vliegshows een aantal keer voorgevlogen. Ook was er tussendoor ruim de gelegenheid voor een “meet and greet” met de tekenfilmheld.

Sabina van ‘Team AirOnline.nl’ tijdens een meet and greet met ‘Dusty’

Geef een reactie