PH-LRV Vans RV-8 bijna klaar voor zijn tweede jeugd

PH-LRV Vans RV-8

Lelystad Airport, 2 augustus 2021 – In de hangaar van Air Waterland wordt momenteel gewerkt aan een Vans RV-8. Dit is de PH-LRV, een zelfbouwtoestel uit 2019. Deze RV-8 heeft na zijn inschrijving maar heel kort gevlogen. Nu wordt het kistje klaargestoomd voor zijn tweede jeugd.

PH-LRV Vans RV-8

Fully aerobatic

De RV-8 is een tweezits zelfbouwtoestel, waarbij de inzittenden achter elkaar (in tandem) zitten. Het toestel heeft een ruime, brede cockpit en geeft de vliegers een gevoel alsof ze in een jachtvliegtuig zitten. Met de RV-8 kunnen aerobatics gevlogen worden en het toestel kan belastingen van +6/-3G aan.

PH-LRV Vans RV-8

Naast de baan

De PH-LRV hoort thuis op Flugplatz Mühldorf (EDMY), ten oosten van München, tegen de Oostenrijkse grens aan. Op 12 juni 2020 was het kistje vanaf daar naar Budel (EHBD) gevlogen. Bij de landing die dag raakte de Vans beschadigd toen het door een plotselinge windvlaag naast de baan kwam. Daarbij begaf de linker wielpoot het en raakte het toestel beschadigd aan zijn onderstel, vleugels, motor en propeller. Gelukkig bleef de vlieger, de enige inzittende, ongedeerd.

De motor ziet er weer prima uit

De schade aan het toestel bleek te repareren. Inmiddels is de PH-LRV overgebracht naar Air Waterland op Lelystad Airport. Daar bouwt de eigenaar het toestel weer op met support van Air Waterland.

PH-LRV Vans RV-8
Tweede canopy oor de PH-LRV Vans RV-8

Tegen het einde van september van dit jaar is de Vans RV-8 weer vliegklaar. Dan vertrekt het toestel helaas wel weer naar Mühldorf. Alleen voor het nodige onderhoud zal het kistje dan nog een paar keer per jaar naar Lelystad Airport komen om bij Air Waterland de nodige TLC te ontvangen.

PH-LRV Vans RV-8

Bouwers

De PH-LRV is gebouwd door de Nederlander J.K.F. Feith en de Duitser S.J.W. Servatius. Beide heren vlogen voorheen met de PH-CAL Glasair Sportsman 2+2. Die kist stond ook op Mühldorf. Dit unieke toestel (het enige sportvliegtuig in Nederland met een Wankelmotor) werd vorig jaar via Air Waterland aan een nieuwe (buitenlandse) eigenaar verkocht.

PH-CAL Stoddard Hamilton Glasair Sportsman 2+2 (Lelystad, 4 november 2019)

Enige RV-8 in Nederland

Inmiddels is de PH-LRV volledig in eigendom van S.J.W. Servatius. Air Waterland verzorgt voor dit toestel in het buitenland de benodigde Nederlandse vertegenwoordiging. Het constructienummer van deze Vans is 82979. Het is daarmee één van de 1.596 RV-8/RV-8A toestellen die afgebouwd zijn door amateur vliegtuigbouwers. In Nederland is de PH-LRV momenteel de enige Vans RV-8 die ingeschreven staat.

De eigenaar van de PH-LRV laat achter op zijn auto duidelijk zien wat zijn favoriete vliegtuig is!

Geef een reactie