‘Red Bull’ heli D-HTDM arriveert bij HeliCentre op Lelystad Airport voor een overnachting

D-HTDM MBB Bo.105CBS-4

Lelystad Airport, 6 augustus 2021 – Aan het einde van de middag arriveerde vanuit Oostenrijk een MBB Bo.105CBS-4 helikopter op Lelystad Airport. Het was één van de ‘Red Bull’ heli’s. Dit maal betrof het de D-HTDM. Op 29 juni 2019 zagen we eerder al eens het zusje van dit toestel, de D-HSDM.

Op 29 juni 2019 zagen we het zusje, de D-HSDM MBB Bo.105CBS-4, van Red Bull op Lelystad Airport

Net als in 2019 kwam ook nu de helikopter voor het verzorgen van een vliegdemonstratie. In 2019 was dat bij DEFQON1 bij Biddinghuizen, nu staat het bijwonen van een raceprogramma bij het TT Circuit van Assen op het programma.

D-HTDM MBB Bo.105CBS-4

Een heel weekend lang zijn in Assen ronkende motoren te vinden. Het evenement heet Jack’s Racing Day en er wordt geracet met auto’s, karts en motoren. Jack’s Racing Day heette eerder Gamma Racing Day. Er worden zo’n 35.000 bezoekers verwacht. Alle bezoekers zijn negatief getest of gevaccineerd.

D-HTDM MBB Bo.105CBS-4

De D-HTDM vond voor de nacht onderdak in de herberg van HeliCentre op Lelystad Airport. De landing werd ingezet op het verrijdbare heliplatform van HeliCentre. Zo kon vervolgens gemakkelijk het toestel de hangaar ingereden worden.

D-HTDM MBB Bo.105CBS-4
De D-HTDM MBB Bo.105CBS-4 wordt de hangaar van HeliCentre ingereden

De tweekoppige bemanning van de helikopter kwam niet met lege handen. Voor hun gastheer was een traytje met de bekende energiedrankjes meegenomen. Dat zal vast wel van pas komen!

Een traytje Red Bull voor de gastheer

Het energiedrankje Red Bull legt de fabrikant geen windeieren. De Managing Director Dietrich Mateschitz besteedt de verdiende centjes graag in de luchtvaart. Dat vinden wij overigens een prima gegeven! Op de luchthaven van Salzburg heeft Red Bull twee grote glazen hangaars met een prachtige verzameling historische vliegtuigen. Allemaal in de kleuren van Red Bull.

D-HTDM MBB Bo.105CBS-4

Ze staan gratis tentoongesteld te midden van Red Bull raceauto’s. Ben je in Salzburg, dan mag je Hangar 7 op de luchthaven beslist niet overslaan!
In bijna alle registraties van de Red Bull vliegtuigen zitten de initialen ‘DM’ van Dietrich Mateschitz verwerkt. In de Bölkow die vandaag op Lelystad Airport was, is dat ook het geval, D-HTDM.

D-HTDM MBB Bo.105CBS-4

De D-HTDM is in 1974 gebouwd en begint al echt een klassieke heli te worden. Het constructienummer is S-140. Met dit toestel worden spectaculaire vliegshows gegeven waarbij het toestel ook loopings maakt.

Het typeplaatje van de D-HTDM MBB Bo.105CBS-4

De D-HTDM heeft momenteel hetzelfde kleurenschema als de D-HSDM. Eerder in de zomer van 2014 troffen we de D-HTDM nog in zijn voormalige ‘Red Bull’ kleuren aan tijdens een vliegevenement boven de Wolfgang See in Oostenrijk.

D-HTDM MBB Bo.105CBS-4 in zijn oude kleuren (Wolfgang See, juli 2014)

Geef een reactie