Airport Teuge, het “Le Bourget van Gelderland”

CS-PHL Embraer 505 Phenom 300

Teuge, 13 augustus 2021 – Op Airport Teuge verschijnen regelmatig kleine zakentoestellen in aantallen die niet zouden misstaan op nabijgelegen luchthavens met een langere verharde baan (lees Lelystad Airport of Twente Airport). Toch kiezen de vliegers en hun passagiers voor de gemakken van de luchthaven van Teuge. Vandaag was ook zo’n dag. Met twee bezoekende bizjets en één lokaal vliegende privéjet kunnen we Teuge bijna omdopen tot het “Le Bourget van Gelderland”. Zoals wellicht bekend, Le Bourget is het vliegveld bij Parijs waar de privéjets je doorgaans om de oren vliegen.

D-IFER Cessna 510 Citation Mustang

Bizjet 1

Als eerste noemen we de D-IFER. Dit is een Cessna 510 Citation Mustang. De Mustang is niet meer in productie en tussen 2006 en 2017 zijn er 479 exemplaren van dit model gebouwd.

D-IFER Cessna 510 Citation Mustang

Deze kleine Citation-telg vliegt voor Ellerhold Grossplakate GmbH. Hoe we dat weten? Er staat namelijk heel klein onder de cockpit www.ellerhold.de.

D-IFER Cessna 510 Citation Mustang met kleine titels www.ellerhold.de

Bij dit bedrijf produceert men posters, etiketten, verpakkingen en displays op zeven locaties in Duitsland. De D-IFER deed vandaag een retourvlucht van en naar Dresden Klotzsche (EDDC).

D-IFER Cessna 510 Citation Mustang

Na de landing in de ochtend werd de D-IFER op het platform bij de toren geparkeerd en werden de motoren afgedekt. Tegen 15:00u lokale tijd werd de Mustang weer aangespoord voor de terugreis. Met een mooie steigering op de achterste benen kwam deze volbloed los van het asfalt.

D-IFER Cessna 510 Citation Mustang met de doppen op de motoren
D-IFER Cessna 510 Citation Mustang in galop naar Dresden

Bizjet 2

Een tweede “bizzer” betrof een vlucht uitgevoerd door Netjets. Deze maatschappij – met talloze toestellen die voor gedeeld eigenaarschap beschikbaar zijn – kwam ten tonele met de CS-PHL. Dit is een Embraer Phenom 300.

CS-PHL Embraer 505 Phenom 300

Dit kistje had al met al een drukke werkdag die begon in Genève. Vanaf daar werd naar Salzburg in Oostenrijk gevlogen. Daar werden de passagiers opgepikt die naar Teuge vervoerd werden.

CS-PHL Embraer 505 Phenom 300

Na een korte tankstop vertrok de Embraer leeg naar Frankfurt. Ook toen zat de werkdag er nog niet op, de kist vloog vervolgens naar Olbia op het Italiaanse eiland Sardinië.

Bizjet 3

De derde en laatste bizjet die we noemen is de lokaal gebaseerde D-IBWA. Deze Cessna 525 CitationJet 1 maakte een lokale vlucht met daarbij een rondje om de Noordoostpolder. Na de landing werd het toestel weer in zijn hangaarbox gezet.

D-IBWA Cessna 525 CitationJet 1

Twin

Geen bizjet, maar wel een leuke bezoeker, was de D-GETT. Dit is een Piper PA-34-200T Seneca II. Het toestel arriveerde in de ochtend vanuit Dinslaken-Schwarze Heide en vertrok in de middag naar Stadtlohn.

D-GETT Piper PA-34-200T Seneca II

De Piper Seneca zie je tegenwoordig al niet meer zo vaak vliegen. Dit exemplaar stamt uit 1977 en vliegt voor Richter Flight Service. De D-GETT weet wel vaker Airport Teuge te vinden.

D-GETT Piper PA-34-200T Seneca II
D-GETT Piper PA-34-200T Seneca II

Overige bezoekers

Op Drachten hoort de PH-REP thuis. Dit is een Czech Aircraft Works SportCruiser. Het toestel zagen we voor de eerste maal met de oranje afbeelding van een dame in de staart.

PH-REP Czech Aircraft Works SportCruiser

Een opvallende verschijning! Eh.. de kist dan hè!

PH-REP Czech Aircraft Works SportCruiser
PH-REP Czech Aircraft Works SportCruiser

Vliegclub Rotterdam was goed vertegenwoordigd met twee toestellen. De PH-SVT had wat moeite om uit het gras vooruit te komen. Met flink was “gas op de lolly” ploegde de kist langzaam vooruit. Dat ging niet zo lekker omdat het neuswiel aanvankelijk niet recht stond. Het kwam allemaal goed en het gemaaide gras is netjes weggeblazen.

PH-SVU Robin DR400/135Cdi Ecoflyer van Vliegclub Rotterdam
PH-SVT Robin DR400/135Cdi Ecoflyer is eveneens van Vliegclub Rotterdam
PH-SVT Robin DR400/135Cdi Ecoflyer blaast even het losse gras weg!

Plane potpourri

De overige toestellen die we voor de lens kregen zijn hieronder in willekeurige volgorde te zien.

2 gedachten over “Airport Teuge, het “Le Bourget van Gelderland”

Geef een reactie