Pink plane “geland” in Instagrammuseum ‘The Upside Down Amsterdam’

PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102

Amsterdam, 19 augustus 2021 – Aan de Europaboulevard in Amsterdam is een bijzonder museum gevestigd; ‘The Upside Down Amsterdam’. Dit is het grootste interactieve Instagrammuseum van Europa en is in juli 2020 opgericht door influencer Anna Noushin.
Maar is het wel een museum? Het is eigenlijk een mix van een museum, een pretpark en een nachtclub. ‘The Upside Down Amsterdam’ biedt haar bezoekers de mogelijkheid om de meest ultieme en trendy beelden voor hun Instagram account te creëren. Het is niet zozeer een museum waar je kunst bekijkt, als bezoeker maak je zelf onderdeel uit van de kunst.

De entree van ‘The Upside Down Amsterdam’ aan de Europaboulevard

Fantasiewereld

In een oppervlakte van 1.500m² zijn 25 kamers en decors opgesteld waar de bezoeker zichzelf kan (laten) fotograferen in originele fantasiewerelden. Die beelden leveren spectaculair materiaal op om via social media te kunnen delen. De naam van het museum is afgeleid van het terugkerende thema in de collectie; upside down. In het museum lijkt het steeds op de foto alsof je zweeft of onderste boven aan het plafond hangt.

De PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102 is omgetoverd tot een luxe privévliegtuig

In juli van dit jaar is de collectie uitgebreid met een voor ons interessant decor, een privévliegtuig! Als bezoeker kun je plaats nemen in de luxe fauteuils in een echte vliegtuigcabine. Normaal iets wat alleen is weggelegd voor de “happy few”, maar in de fantasiewereld van ‘The Upside Down Amsterdam’ is dit voor iedereen mogelijk. De romp en cabine zijn aan de buitenkant helemaal roze gespoten. De binnenkant is afgewerkt als ware het een state of the art bizjet.

PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102

PH-LCI

Speciaal voor ‘The Upside Down Amsterdam’ is het afgelopen jaar een afgedankt vliegtuig geprepareerd. Een klus die geklaard is door het bedrijf CH-Aero. Als basismateriaal diende de buiten gebruik gestelde PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102 (c/n 718). Dit toestel maakte deel uit van de vloot van AIS Airlines op Lelystad Airport.

PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102 nog operationeel in de hangaar van AIS (Lelystad, 19 december 2015)

De PH-LCI was een British Aerospace Jetstream series 3102 en werd gebouwd in 1986. Deze kist kwam per 21 september 2012 op naam van AIS Airlines te staan. Tot 30 september 2013 vloog AIS ermee als G-OAKI, daarna werd deze kist overgeschreven naar Nederland als PH-LCI. Erg lang heeft AIS niet operationeel met dit toestel gevlogen.

PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102 hier nog helemaal kaal van binnen (Lelystad, 22 juli 2020)

Doorgezaagd

Op 27 juli 2017 werd de registratie PH-LCI uitgeschreven uit het Nederlandse luchtvaartuigenregister. Vorig jaar juli is dit toestel door CH-Aero op Lelystad Airport geprepareerd voor transport naar hun werkplaats. Daarbij werden de vleugels gedemonteerd en werd de romp achter de cockpit en ter hoogte van het staartstuk doormidden gezaagd. Van die werkzaamheden hebben we al eerder op AirOnline.nl een artikel geplaatst.

PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102 tijdens het doorzagen (Lelystad, 22 juli 2020)
Ook de cockpit van de PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102 is doorgezaagd (Lelystad, 22 juli 2020)
De romp en de staart zijn gescheiden (Lelystad, 22 juli 2020)

De romp en cockpit werden meegenomen. Het staartstuk bleef achter. Dit onderdeel zou aanvankelijk aan de buitengevel van ‘The Upside Down Amsterdam’ worden bevestigd als blikvanger, maar van dat idee is uiteindelijk af gezien. Later is de staart verhuisd naar de kledingzaak ‘DOK7’ in Valkenswaard.

De staart van de PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102 is naar Valkenswaard gegaan

Het eindresultaat van de ombouw van de PH-LCI werd in juli 2021 afgeleverd aan de Europaboulevard in Amsterdam. Daar werden de vliegtuigdelen op één hoog naar binnen getakeld bij ‘The Upside Down Amsterdam’.

Opstelling

In ‘The Upside Down Amsterdam’ staan de romp en de cockpit los van elkaar. Om de romp te betreden is aan de achterzijde een bordesje gemaakt met een trapje. De nooddeur die normaal boven de vleugel zat is ook uitgebreid tot entree. Bij dat luik is de vliegtuigdeur met airstair geplaatst.

De cockpit staat los van de romp opgesteld
De opstelling van de romp met het bordesje aan de achterzijde

De wanden zijn afgewerkt met lichte materialen en houten interieurdelen. Onder de panelen is blauw sfeerverlichting aangebracht. Er staan in de cabine vier luxe vliegtuigstoelen bekleed met wit leer. De hoofdsteunen zijn voorzien van het logo van ‘The Upside Down Amsterdam’.

Het logo van ‘The Upside Down Amsterdam’ in de hoofdsteunen
PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102

In de romp, links naast de deur, is een automatische camera geplaatst. Bezoekers kunnen daar een QR-code scannen waardoor een foto van hen gemaakt wordt als ze in de vliegtuigstoelen zitten. Deze foto is dan later weer uit te printen om mee te nemen of kan digitaal verzonden worden.

Links de selfie camera
Zo zien de selfies er ongeveer uit

Bezoekersrecords

Momenteel weet ‘The Upside Down Amsterdam’ veel bezoekers te trekken. Deze dagen worden steeds bezoekersrecords behaald. Dat lukt ongetwijfeld ook omdat de zomer in ons land dit jaar niet echt lekker op gang komt. Toeristen kiezen dan eerder attracties onder een dak zoals deze.

Veel bezoekers, ook voor de privéjet (Foto: The Upside Down Amsterdam)

Dat er sinds juli van dit jaar veel bezoekers langs zijn gekomen in de privéjet is al een beetje te zien aan de witte stoelen. Die lijden wel onder het feit dat er dagelijks vele gasten in gaan zitten. De witte uitvoering staat erg mooi, maar is ook wel vatbaar voor vlekken. Gelukkig zie je dat op een afstandje en op de meeste foto’s niet.

PH-LCI British Aerospace Jetstream Series 3102

Buitenkant

Niet alleen aan de binnenkant kunnen aantrekkelijke foto’s gemaakt worden, ook de buitenkant is de moeite waard. Op de vliegtuigtrap kun je bijvoorbeeld vereeuwigd worden met een set trendy koffers die natuurlijk bij zo’n luxe reis per bizjet horen.

Koffers om de luxe reissfeer helemaal na te bootsen

Hergebruik

Alles bij elkaar kunnen we stellen dat delen van de voormalige PH-LCI goed terecht zijn gekomen. Ze worden nog weer nuttig gebruikt. Natuurlijk is het mooier om een vliegtuig in zijn geheel te bewaren, maar als daar de tijd, ruimte en financiën niet voor zijn, dan is de hier gekozen bestemming een goede optie.

De oude PH-LCI wordt nuttig hergebruikt voor hedendaagse selfies (Foto: The Upside Down Amsterdam)

Zelf bezoeken

Zelf ook even in gedachten wegvliegen per luxe privévliegtuig? ‘The Upside Down Amsterdam’ is te vinden aan Europaboulevard 5 in Amsterdam (tegenover de RAI). Meer info en tickets via hun website: https://the-upsidedown.com

Boarding for a flight to ‘The Upside Down Amsterdam’?

Geef een reactie