Opladen op Lelystad Airport op de terugreis van Texel

PH-EFL en PH-ZEF Pipistrel Velis Electro bij de toren van Lelystad Airport

Lelystad Airport, 23 augustus 2021 – Vrijdag 20 augustus 2021 waren ze al op de heenweg te zien op Lelystad Airport, de twee Pipistrel Velis Electro’s van de E-Flight Academy op Teuge. Beide elektrisch aangedreven lestoestellen maakten een tussenstop om even “aan de stekker gelegd te worden” om vervolgens via Middenmeer naar Texel te vliegen. Daar werd de Texel AOPA Fly-In 2021 gehouden. Een evenement dat meer dan 200 bezoekende sportkisten op de zaterdag zou opleveren.

De PH-ZEF Pipistrel Velis Electro bij de AOPA Fly-In (Texel, 21 augustus 2021)

De beide Pipistrels mochten rekenen op veel belangstelling het afgelopen weekend. Er werd door aanwezige sportvliegers dan ook gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid even in het toestel plaatst te nemen en te bekijken hoe deze nieuwe toestellen eruit zien.

Een belangstellende sportvlieger in de PH-ZEF Pipistrel Velis Electro (Texel, 21 augustus 2021)

Eigenlijk was E-Flight Academy van plan om op zondag 22 augustus 2021 weer huiswaarts te keren. Helaas gooide toen slecht weer roet in het eten. Er moest nog een dagje Texel aan vast geplakt worden. Geen straf doorgaans op dit mooie en gezellige Waddeneiland.

PH-EFL + PH-ZEF Pipistrel Velis Electro

Gelukkig waren de weergoden op maandag 23 augustus in een betere stemming wakker geworden, het vliegweer was prima. Beide Pipistrels werden vol spanning de lucht in gestuurd en koersten rechtsreeks naar Lelystad Airport. Hier werd op het Delta-platform – net als vrijdag – gebruik gemaakt van het stroompunt bij de toren. E-Flight had zelf een tweetal laders per auto aangevoerd en na enige tijd waren de PH-EFL en PH-ZEF weer voldoende opgeladen om ook hun laatste stuk van deze unieke vlucht boven Nederland te voltooien.

PH-EFL Pipistrel Velis Electro met op de achtergrond het stroompunt voor de laders van de Pipistrels

Achterelkaar vertrokken de kistjes richting de run-up area van baan 05. Het laatste stuk naar Teuge werd moeiteloos afgelegd. Een elektrisch vluchtje van Teuge naar Texel heeft wel wat voeten in de aarde, maar het is zeker niet onmogelijk. Dat heeft E-Filght Academy bewezen!

Geef een reactie