Warbirds

Vandaag dragen we onze Spitfire-sokken!

Spitfire sokken!

Almere, 26 augustus 2021 – Vandaag dragen we onze Spitfire-sokken! 🙂 Waarom? We zijn blij omdat er gisteren (25 augustus 2021) een Spitfire naar Nederland is afgeleverd. Een zeldzame tweezitter nog wel! Het gaat om de G-AVAV / MJ772 Supermarine Spitfire T.9 (c/n CBAF 7269). Deze tweezits Spitfire is van de Stichting Spitfires Flying Vintage Everyday. Deze stichting van grondlegger Frits van Eerd (van de Jumbo supermakten) vliegt in Nederland al met de PH-FVE / TB885 Supermarine Spitfire Mk.XVIe. En er is op termijn nog een exemplaar te verwachten, de P9371. Dat is een zeldzame Spitfire Mk.I die nog op Biggin Hill gerestaureerd wordt.

Drie

Op dit moment zijn er nu drie luchtwaardige Spitfires in ons land. Naast de G-AVAV en PH-FVE vliegt ook de PH-OUQ van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV). Alle toestellen hebben de Vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis en worden gevlogen door vliegers van de KLuHV. Vanwege baanreparaties staan de Spitfires tijdelijk op de Vliegbasis Eindhoven. We zijn uiteraard benieuwd of binnenkort de G-AVAV ook voorzien gaat worden van een civiele PH-registratie.

Tien

De G-AVAV heeft in totaal ruim 2.050 vlieguren in het logboek staan. Het is momenteel één van de tien luchtwaardige tweezitters in de wereld. Acht in Engeland, één in Nieuw Zeeland en “ons” exemplaar in Nederland. Er zijn nog een aantal restauratieprojecten onderweg, dus het aantal zal de komende jaren hopelijk nog gaan toenemen.

Geef een reactie