BizjetsMilitair

Tweede Dassault Falcon 7X (OO-LUM) gespoten in kleuren Belgische Luchtcomponent

OO-LUM Dassault Falcon 7X – Belgian Air Force

Lelystad Airport, 27 augustus 2021 – Vandaag kwam de OO-LUM Dassault Falcon 7X in de kleuren van de Belgische Luchtcomponent (Belgian Air Force) naar buiten bij de spuithal van Satys op Lelystad Airport. Daar was het toestel 3 augustus 2021 naar binnen gereden. De Belgische Luchtcomponent beschikt nu over twee identiek uitziende Falcons. Net als de OO-FAE is ook de OO-LUM wit gespoten met een bescheiden blauwe streep over de romp.

Langzaam wordt de OO-LUM Dassault Falcon 7X naar buiten gereden
OO-LUM Dassault Falcon 7X van de Belgian Air Force voor het eerst buiten in zijn nieuwe uniform

De eerste Falcon 7X waar de Belgische Luchtcomponent eind april 2020 mee is gaan vliegen was de OO-LUM (c/n 004). Deze registratie staat voor LUchtMacht). Op 11 augustus 020 kwam daar de OO-FAE (c/n 079) bij. Vanwege het feit dat België tweetalig is heeft het tweede toestel een Franse verwijzing naar de luchtmacht. OO-FAE staat in dit geval voor Force AErienne.

OO-LUM Dassault Falcon 7X tijdens de spuitwerkzaamheden 23 augustus)
Hier is te zien dat de OO-LUM al bijna klaar is (23 augustus 2021)

De OO-FAE was in september 2020 als eerste aan de beurt om opnieuw gespoten te worden. Deze zomer was de OO-LUM aan de beurt. Hieronder de foto’s vóór en na het spuiten van beide toestellen.

Civiel / Militair

De Falcons van de Belgische Luchtcomponent hebben een civiel kenmerk en geen militaire registratie. Dat komt omdat beide toestellen geleased worden van Abelag Aviation (onderdeel van Luxaviation) voor de duur van twaalf jaar. Deze civiele onderneming verzorgt onder meer het onderhoud van de toestellen. Wel worden de Falcons gevlogen door militaire vliegers van de Belgische Luchtcomponent. De naam van Luxaviation staat klein onder de cockpitramen.

De naam van Luxaviation staat onder de cockpitramen van de OO-LUM Dassault Falcon 7X

Sioux

De Falcons zijn ingedeeld bij het 21ste smaldeel van de 15de Air Transport Wing op Melsbroek bij Brussel. Het embleem van dit squadron is een Sioux-indiaan met een rode achtergrond. De leuze van dit squadron is “Tenacity” oftewel “Standvastigheid”. Deze Sioux-indiaan is vooraan op de romp van de Falcon 7X-en afgebeeld met daaronder de tekst “Belgian Air Force”. Bovenop de vleugels zijn nog de roundels van de luchtmacht afgebeeld, maar die zijn op onze foto’s niet te zien.

De Sioux op de romp van de OO-LUM Dassault Falcon 7X

Wapen van België

Op de motorgondel van de middelste motor is het Wapen van België geplaatst. Dit wapen bestaat uit een centraal geplaatst zwart schild met daarop de leeuw van Brabant in goud en met rode klauwen en tong; dit is het historische wapen van Brabant. De schildhouders bestaan uit twee leeuwen die het schild en een speer vasthouden met de vlag van België. Onderaan het schild hangt de Leopoldsorde en de nationale leuze: “L’union fait la Force”. Dit betekent “Eendracht maakt macht”.

Het wapen van België staat op de middelste motorgondel

Het wapen is bedekt door een hermelijnen mantel, uitgevoerd in rood en opgeknoopt met gele touwen; die moet de monarchie voorstellen. Het wapen is gekroond met de koningskroon van België. Boven de kroon is het wapen van Brabant afgebeeld, geflankeerd door de wapens van de acht andere oorspronkelijke individuele provincies van België (v.l.n.r.: Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Luik, Henegouwen, Limburg, Luxemburg en Namen). (Bron: Wikipedia)

De OO-LUM Dassault Falcon 7X wordt aangekoppeld om naar het Delta-platform gesleept te worden

Tanken / proefdraaien

Door de vliegtuigtrekker werd de OO-LUM naar het Delta-platform bij de verkeerstoren gebracht. Daar werd getankt. Ook was het nog de bedoeling dat er even proefgedraaid zou worden met het toestel. Het vertrek van de Falcon 7X naar Brussel Melsbroek staat gepland voor maandag 30 augustus 2021. In de tussentijd vindt het toestel nog onderdak in de spuithal van Satys.

OO-LUM Dassault Falcon 7X – Belgian Air Force

Geef een reactie