Lekkere Fly-In op Texel

Geslaagde Texel Fly-In

Texel, 21 augustus 2021 – In het weekend van 20 tot en met 22 augustus werd op het vliegveld van Texel de Texel AOPA Fly-In 2021 gehouden. Eindelijk was er dan weer eens een ouderwetse fly-in in ons land na de stille maanden veroorzaakt door corona.

Een mooie rij met kisten op de Texel Fly-In
Meer dan 200 bezoekende kisten op de zaterdag van de Texel Fly-In

Op de zaterdag werden niet minder dan 205 bezoekende vliegtuigen geregistreerd. Wie op Flightradar24 of aanverwante sites keek zag in de ochtend en vroege middag een armada aan sportkisten naar Texel trekken.

Short Final

Keukenhof Airport?

Evenementen op het vliegveld van Texel zijn altijd goed georganiseerd door een enthousiast team. Ongetwijfeld het hoofdingrediënt voor de succesformule! Extra aandacht had de organisatie dit jaar besteed aan het veld zelf. De landingsbaan lag er zoals gebruikelijk bij als een biljartlaken. Maar dit jaar had men overduidelijk aandacht besteed aan de omliggende delen. Het was het ‘Team de Bruijn’ gelukt om ten tijde van de Fly-In het gehele veld om te toveren in een gele bloemenzee. Wat een werk moet dat geweest zijn, om dat juist op dit moment allemaal in bloei te krijgen. Het leek wel een landing in de Keukenhof!

Gele bloemenzee
Ook de hazen vermaken zich tussen de bloemen!

Markt

Naast bezoekende vliegtuigen was er een markt georganiseerd met tal van kraampjes die interessant waren voor piloten en crew. Een aantal importeurs toonden hun waren. Zo was eer en stand van Diamond Aircraft, Cirrus en Blackshape.

Fly-in markt

Ook de elektrische Pipistrel Veles Electro van E-Flight kon op veel belangstelling op de markt rekenen. Deze vliegschool was met hun twee elektrisch aangedreven lestoestellen vanaf Teuge met tussenstops op Lelystad Airport en Middenmeer gevlogen. Een flinke onderneming waarbij je goed moet plannen waar je de laders op dat moment naar toe brengt. Deze zijn namelijk nog niet op ieder vliegveld voorhanden.

PH-ZEF Pipistrel Velis Electro

Historische vliegtuigen

Vlak bij het restaurant werden een aantal leuke historische vliegtuigen geparkeerd. Zo was er een drietal De Havilland DH.82A Tiger Moths en een drietal Boeing Stearman tweedekkers. De enige in ons land bivakkerende Vultee BT-13 Valiant was ook van de partij, net als de North American AT-6 Texan van Lelystad.

N313BT Vultee BT-13A Valiant

Met name de PH-CSL De Havilland DH.82A Tiger Moth kon ons zeer bekoren. Deze Tiger Moth is een tijdje minder actief geweest en werd in oktober van 2020 zelfs even uitgeschreven. In december 2020 werd de PH-CSL gelukkig weer ingeschreven, op naam van Edwin Boshoff. Het kistje heeft de gang er weer aardig in en vliegt het nu vanaf Midden Zeeland.

PH-CSL De Havilland DH.82A Tiger Moth

Buitenlandse bezoekers

Qua buitenlandse bezoekers waren er toestellen waar te nemen uit België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Leuk was daarbij bijvoorbeeld de Duitse Cessna T303 Cruisader en een Duitse Cessna 206.

D-IBIS Cessna T303 Crusader
D-EAHT Cessna U206F Stationair

Homebuitls

Er was een aparte lijn ingericht voor zelfbouwtoestellen. De Van’s modellen voerden hier de boventoon aan. De Laverda F.8L Falco D-EMMR die daar ook tussen stond was natuurlijk geen homebuit. Die zijn er wel van dit model, dan heten ze een Sequoia F.8L Falco. Maar de D-EMMR is een echte oude, originele Italiaans gebouwde Falco. Zeldzaam.

Van’s

Overige homebuilts

De D-EMMR Laverda F.8L Falco IV is zeker geen zelfbouwtoestel

Verhees Delta

Meest opmerkelijke toestel was de Veerhees Delta D-2. Die bijzonder ogende vliegtuig trekt altijd veel kijkers. Op onze site staat een artikel over dit toestel. Iedere keer als de F-PDHZ over ons land vliegt hebben we gelijk 100 of meer kliks op die pagina!

F-PDHZ Verhees Delta D-2

Leaseweb duo

Voor het eerst zagen we de twee Extra’s van Leaseweb op een evenement. De PH-ZWS en de latere PH-ZWZ zien er inmiddels identiek uit. Leaseweb was sponsor van deze Fly-In en is hoofdsponsor van de Texel Air show die weer voor 2022 op de agenda staat.

Ultralights

Op gebied van ultralights waren er een aantal leuke kistjes te zien. We noemen de PH-0A3. Dit is een Urban Air UFM 10 Samba. Dit exemplaar is in Tsjechië gebouwd in 2003 en vloog tot voor kort in Zuid-Afrika als ZU-CVT. De PH-0A3 hoort thuis op vliegveld Twente.

In de tweede helft van de middag zetten de meeste vliegers weer koers huiswaarts op de zaterdag. Aan het einde van de dag was het veld al redelijk leeg. Er kozen niet veel vliegers om tijdens deze fly-in te blijven slapen. De reden was gelegen in het feit dat er voor de zondag minder goed weer werd voorspeld.

Tussen de bedrijven door

Tussen de bezoekende kisten door vlogen de lokale toestellen van Texel ook lekker door. Er werd volop parachutegesprongen met de PH-BSU en de rondvluchtten werde verzorgd door de PH-BAD, PH-TEX, PH-JBY en PH-PCT.

Al met al hebben we weer genoten van een mooie fly-in op dit mooie Waddeneiland. Hieronder de grote galerij met een foto van de meeste bezoekers.

Geef een reactie