PK-BVM Pilatus PC-6 Turbo Porter gereed na reparatie

PK-BVM Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

Stans, 2 september 2021 – Een fraai geregistreerde Pilatus PC-6 Turbo Porter voor de lens! De PK-BVM hoort thuis in Indonesië. Vliegtuigen uit die contreien zijn niet vaak in Europa te zien.
Dit toestel troffen we voor de onderhoudshangaar van Pilatus Flugzeugwerke op het vliegveld van Stans. Deze kist is voluit een PC-6/B2-H4 Turbo Porter. Het bouwjaar van deze kist is 2010 en het serienummer is 975.

PK-BVM Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

Van oktober 2010 tot en met februari 2011 droeg deze PC-6 tijdens zijn proefvluchten de tijdelijke registratie HB-FNU. Vanaf 25 februari 2011 is dit de PK-BVM op naam van Susi Air in Indonesië.

PK-BVM Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

Slechte oudejaarsdag

Het jaar 2016 liep voor deze kist minder fortuinlijk af. Op oudejaarsdag namelijk raakte het toestel beschadigd toen het tijdens de landing naast de baan kwam op Ilaga Airport (WABL). De PK-BVM kwam die dag met 853 kg vracht vanaf Timika-Mozes Kilangin International Airport (WAYY). Bij het uitrollen na de landing corrigeerde de piloot het toestel te veel toen deze links op de baan kwam. Gevolg was dat het toestel uiteindelijk met een grondzwaai 20 meter rechts naast de baan tegen een aarden wal aankwam. De piloot kwam er zonder verdere kleerscheuren vanaf. De Pilatus niet… De PK-BVM had op dat moment 4.799,4 vlieguren met daarbij 9.148 start en landingen.

PK-BVM Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

Reparatie

Vervolgens werd de beschadigde Pilatus naar de fabriek in Zwitserland gebracht. Het toestel is inmiddels weer hersteld, maar nog altijd niet afgeleverd. Op Internet zwerven foto’s waarbij te zien is dat het toestel in mei 2020 alweer herteld is. Nu, in september 2021, staat de kist er nog. Wel zijn er ondertussen long range tanks onder de vleugels gemonteerd, wat zou kunnen duiden op een aanstaand vertrek terug naar Indonesië. Al hangen deze tanks er ook al sinds dit voorjaar onder.

PK-BVM Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

Geef een reactie