Militair

“Show of Force” door Swiss Air Force F/A-18C Hornet

J-5021 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet – Swiss Air Force

Meiringen, 8 september 2021 – De Zwitserse luchtmacht toonde vandaag op de vliegbasis Meiringen een tot de tanden toe bewapende F/A-18C Hornet. Dit toestel vloog helaas niet, maar kwam voorbij taxiën als een “Show of Force”. Maar liefst twaalf raketten hingen er onder dit toestel! Een imposant aantal dat we zelf nog nimmer hadden gezien onder een Hornet.

Twaalf raketten onder één Hornet!
J-5021 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet – Swiss Air Force

Aan de vleugeltips bevinden zich twee AIM-9 Sidewinders. AIM staat voor Air Intercept Missile, een air-to-air raket dus.

AIM-9 Sidewinder met Zwitserse koeien

Onder de vleugels bevinden zich aan weerszijden twee ophangpunten met daaraan per stuk een tweetal AIM-120 AMRAAM raketten. AMRAAM betekend Advanced Medium Range Air-to-Air Missile. De rekensom maakt dan een totaal van 8 AIM-120’s onder de vleugels.

Vier van de tien AIM-120B AMRAAM raketten

Datzelfde type raket is ook nog een keer te vinden aan weerszijden van de romp. In totaal hangen er dus tien van deze grote jongens onder het toestel, plus de twee Sidewinders aan de vleugeluiteinden, maakt in totaal twaalf raketten. Indrukwekkend!

De uitgebreide bewapening kon de koeien overduidelijk niet imponeren

Niet direct zichtbaar, maar ook beschikt dit toestel nog over een 20mm M61A1 Gatling boordkanon in de neus om tijdens een dogfight op korte afstand te gebruiken.

J-5021 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet – Swiss Air Force

In het kielzog van de J-2021 volgde de J-5011 met zijn fraaie tijgerstaart van Fliegerstaffel 11 op Meiringen. De “Show of Force” bleef bij dit toestel beperkt tot het laten zien van de scherpe tanden van de tijger….

J-5011 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet – Swiss Air Force

De speciale staart is overigens niet meer helemaal in tact. De richtingsroeren zijn kennelijk van een andere F/A-18 afgehaald, die zijn standaard grijs.

De J-5011 was “slechts” tot de (tijger)tanden bewapend

Geef een reactie