HB-HPJ Pilatus PC-9M “geland” op rotonde bij vliegveld Stans-Buochs

HB-HPJ Pilatus PC-9M

Buochs, 2 september 2021 – Op een rotonde bij het vliegveld van Stans / Bouchs staat sinds 24 mei 2021 de HB-HPJ Pilatus PC-9M (c/n 605). Deze trainer heeft sinds 3 april 1997 ingeschreven gestaan op naam van Pilatus Flugzeugwerke en werd gebruikt als demonstator.

HB-HPJ Pilatus PC-9M

Op 4 december 2020 werd de HB-HPJ uitgeschreven uit het Zwitserse register. De kist had op dat moment zo’n 1.500 vlieguren in de logboeken staan.

HB-HPJ Pilatus PC-9M

De plaatsing van de HB-HPJ op de rotonde markeert het einde van werkzaamheden aan de vernieuwde ‘Faden-hangbrug’ en de weg die daar over loopt. Het is de ontsluiting van het vliegveld richting Bouchs. In die hoek van het veld is een paar jaar geleden een nieuwe grote productiehal van Pilatus geplaatst, waardoor er meer verkeer over die weg gaat.

De locatie waar de HB-HPJ te vinden is
HB-HPJ Pilatus PC-9M

De PC-9M staat erg mooi opgesteld. Het toestel is aan de buitenkant nog helemaal zoals het was toen er nog mee gevlogen werd.

HB-HPJ Pilatus PC-9M
Irritatiefactortje
De plaatsing van de Pilatus gaf overigens nog wel aanleiding voor wat irritatie. Op een andere rotonde in Buochs staat een cabine van de TITLIS-Rotair 360˚ ronddraaiende kabelbaan. Deze kabelbaanfirma met roterende cabines mocht hun bedrijfslogo of naam niet op de gondel op de rotonde aanbrengen. Op de PC-9M staat wel het bedrijfslogo van Pilatus. Dat voelt als meten met twee maten…

Op deze Kabelbaangondel van de TITLIS-rotair Bergbahnen op een andere rotonde in Buochs mag geen logo of bedrijfsnaam staan

De HB-HPJ zijn we in het verleden een paar keer vliegend tegen gekomen. Onder andere op Stand zelf, maar ook tijdens het evenement AIR14 op Payerne. Toen vloog de PC-9 met een speciaal logo van dat evenement in 2014.

Geef een reactie