Kopter SH09 is nu de Leonardo AW09 geworden

HB-ZXB Kopter SH09 (AW09)

Mollis, 4 september 2021 – De HB-ZXB stond ingeschreven als een SKYe SH09 met als fabrikant Marenco Swisshelicopter. In 2018 werd de merknaam van het toestel omgedoopt tot Kopter. De productie van Kopter vindt plaats op het vliegveld van Mollis in Zwitserland. Er zijn tot nu toe drie prototypes gebouwd van de SH09. De HB-ZXA (c/n 01), de HB-ZXB (c/n 02) en de HB-ZXC (c/n 03).

De HB-ZXA Kopter SH09 tijdens Helitech in de RAI Amsterdam (17 oktober 2018)

Van SH09 naar AW09

In april 2020 werd de Kopter Group AG onderdeel van het Italiaanse bedrijf Leonardo. Het is wel de bedoeling dat Kopter hun nieuwe SH09 helikopter zelfstandig blijft ontwikkelen. Een jaar na de overname door Leonardo werd de modelnaam in april 2021 voor de derde keer aangepast, vanaf nu heet de helikopter een AW09. De letters “AW” zijn afkomstig van AgustaWestland, de grote helikopterfabrikant in de Leonardo groep. De typeaanduiding is nu in lijn met overige modellen uit het Leonardo-nest. Achter de cijfers “09” staat nog het oorspronkelijke logo van Kopter.

Op de deur van de HB-ZXB staat inmiddels de typeaanduiding AW09

Kopter of Leonardo?

Of het toestel nu als ‘Kopter AW09’ of ‘Leonardo AW09’ in de folders gaat zal de tijd uitwijzen. Bij de oorspronkelijke AgustaWestland heli’s komen we ook de aanduiding Leonardo tegen. De nieuwste toestellen zoals de PH-PXX AW139 van de Politie (bouwjaar 2018) staat als Leonardo AW139 in het Nederlandse luchtvaartregister opgenomen.

Nog maar één

Van de drie prototypes staat alleen de HB-ZXC nog ingeschreven in het Zwitserse register. De beide eerste prototypes vliegen niet meer. De HB-ZXC heeft inmiddels diverse technische aanpassingen ondergaan sinds de aansluiting bij Leonardo. Dit voorjaar was er ruim 40 uur met het derde prototype gevlogen vanaf Mollis.

HB-ZXB Kopter SH09 (AW09) vliegt al sinds 22 maart 2019 niet meer

Static

Tijdens de airshow ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Hunterverein Mollis stond de HB-ZXB op de staticshow. Het publiek mocht plaats nemen in de – inmiddels niet meer luchtwaardige – helikopter. Daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Het publiek mocht in de HB-ZXB Kopter SH09 (AW09) zitten

Vriendendienst

Om de band tussen Leonardo en het vliegveld van Mollis te verstevigen was Leonardo zo aardig om een AgustaWestland AW189 helikopter naar Zwitserland te sturen. Deze grote broer van de AW09 met de registratie I-LCIH werd tijdens de vliegshow aantrekkelijk voorgevlogen. De I-LCIH wordt al een aantal jaren als demonstrator door Leonardo ingezet.

Geef een reactie