R-2111 Dassault Mirage IIIRS in Wolfenschiessen

R-2111 Dassault Mirage IIIRS – Swiss Air Force

Wolfenschiessen, 7 september 2021 – In het Zwitserse plaatsje Wolfenschiessen (ik verzin het ook niet…) troffen we op weg naar het fraaie bergdorpje Engelberg bij een bedrijf een oude Zwitserse Dassault Mirage IIIRS aan. Dit toestel met de registratie R-2111, met constructienummer 17-26-143/1039, is in licentie gebouwd bij Eidgenössisches Flugzeugwerk (F+W) in Emmen. Op 24 april 1969 werd deze fotoverkenner in dienst genomen door de Zwitserse luchtmacht. De R-2111 heeft dienst gedaan tot 17 december 2003.

R-2111 Dassault Mirage IIIRS – Swiss Air Force

Naderhand is de R-2111 terecht gekomen bij de firma OBO Bettermann AG in Wolfenschiessen. Dat ligt niet ver van het vliegveld van Stans/Buochs, waar dit type vanaf opereerde. Bij dit bedrijf staat de Mirage onder een luifel. Zo blijven de ergste weersinvloeden het toestel bespaard. De luifel vergemakkelijkt het overigens niet om een knappe foto van het toestel te maken.

Op deze foto is de fotoneus van de IIIRS goed te zien
R-2111 Dassault Mirage IIIRS – Swiss Air Force

Zonder boren

OBO Bettermann is een van de toonaangevende fabrikanten van installatiesystemen voor de elektrotechnische voorzieningen van gebouwen en systemen. OBO staat voor Ohne BOhren “Zonder boren , beitelen, bepleisteren, cementeren enz”. Het bedrijf kent zijn oorsprong in Duitsland in 1911 en in Wollfenschiessen vinden we de Zwitserse vestiging.

OBO mannetje

Het bedrijf heeft als mascotte het “OBO-mannetje”. Deze figuur staat prominent bij de poort van de vestiging.

Het “OBO mannetje” bij de poort in Wolfenschiessen

Bizjet

Toen we even later een blik wierpen op het platform van het vliegveld van Stans zagen we ditzelfde mannetje afgebeeld op de staart van de D-IOBB Cessna 525 CitationJet CJ1+. Kennelijk was de grote baas even op bezoek bij de Zwitserse vestiging.

Het “OBO mannetje” in de staart van de D-IOBB
De D-IOBB Cessna 525 CitationJet CJ1+ is de bizjet van OBO Bettermann (Stans, 7 september 2021)

Geef een reactie