N3YZ Turbine Legend, een snelle rakker!

N3YZ Turbine Legend

Mollis, 4 september 2021 – Tijdens de airshow ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Hunterverein Mollis werd de N3YZ Turbine Legend voorgevlogen. De Turbine Legend is een vreemde eend in de bijt in Europa. Wereldwijd zijn er van deze experimental rond de dertig exemplaren vervaardigd. Het bijzondere aan dit toestel is dat het is uitgerust met een turbinemotor, een configuratie die niet veel voorkomt in de homebuilt-scene.

N3YZ Turbine Legend

Walter M601

Het prototype van de Legend (toen nog met een zuigermotor) vloog voor het eerst in 1996. De eerste turbineversie van de Legend verliet in 1999 voor het eerst de startbaan. De Turbine Legend is een tweezitter met een intrekbaar landingsgestel. Het toestel bestaat hoofdzakelijk uit polymeren en is met carbonfiber versterkt. Als krachtbron is op de Legend in eerste instantie een Tsjechische Walter M601D turboprop van 724 pk (540 kW) toegepast. Een motor die onder ander ook terug te vinden is in de LET L410 turbo twins. Dat maakte deze ‘tandemseater’ een snelle rakker! In deze uitvoering is het toestel in staat om met maximaal 309 kn (573 km/u) te vliegen.

N3YZ Turbine Legend

Pratt & Whitney of Garrett

Tegenwoordig worden de bouwpakketten van de Turbine Legend verkocht met als optie een Pratt & Whitney PT6A  (750 pk / 550 kW) of een Garett TPE331-10 turbinemotor (1.100 pk / 820 kW). Dat maakt dit toestel helemaal tot een waar racemonster.

C-GUTT is een Turbine Legend met een Garett turbinemotor (Oshkosh, 2017)

Zeldzaam in Europa

De meeste Turbine Legends staan in de Verenigde Staten ingeschreven. Vooral op Oshkosh, tijdens de jaarlijkse EAA AirVenture zijn er doorgaans wel een paar te zien.

In Europa vliegt er – zover we weten – maar eentje rond; de N3YZ vanaf het Zwitserse Grenchen. Het toestel is eigendom van Marc Rollier. De kist wordt gesponsord door het horlogemerk Fortis.

N3YZ Turbine Legend op zijn thuisbasis in Grenchen (11 september 2021)

De Zwitserse Turbine Legend is voorzien van de Walter M601D motor. Het toestel is in 2005 in de Verenigde Staten gebouwd en heeft constructienummer 2024. De N3YZ is in juni 2014 in twintig vlieguren, verdeeld over acht dagen, door de eigenaar overgevlogen vanuit Florida naar Grenchen in Zwitserland.

N3YZ Turbine Legend

Het kleurenschema van de N3YZ is ontworpen door Scheme Designers en ziet er stoer uit. Het toestel heeft een USAF roundel en lijkt zo een beetje op een militair toestel. Tijdens de vliegshow op Mollis werd getoond hoe snel deze kist kan vliegen, als ware het een jet.

N3YZ Turbine Legend

Geef een reactie