“Fläti”, de mascotte van Patrouille Suisse

Fläti, de mascotte van Patrouille Suisse

Mollis, 4 september 2021 – Flat Eric, ook wel “Fläti” genoemd, is de mascotte van Patrouille Suisse, het demonstratieteam van de Zwitserse luchtmacht. “Fläti” stamt uit 1999 en vliegt sinds 2000 standaard mee in “Tiger Due”, toestel nummer twee van Patrouille Suisse vliegend op de “right wing” positie. Doordat “Fläti” altijd meevliegt in de tweede Northrop F-5E Tiger II heeft hij inmiddels verreweg de meeste vlieguren van alle teamleden binnen Patrouille Suisse; meer dan 1.050 uur! Om zijn vlieguren bij te houden heeft “Flati” een eigen logboek en uiteraard heeft hij zijn eigen identificatiepas bij de Zwitserse luchtmacht.

Flat Eric
Flat Eric (Wikipedia)

Van oorsprong is deze pop gemaakt bij Jim Henson’s Creature Shop, bekend van de Muppets. De pop is een idee van de Franse filmmaker, DJ en songwriter Quentin Dupieux (bekend onder de naam Mr. Oizo). Flat Eric speelde een rol in commercials van de spijkerbroekengigant Levi’s. Het idee was aanvankelijk dat het hoofd van Eric in een commercial voor kreukvrije spijkerbroeken zou worden overreden door een auto en er dan platter, maar ongeschonden vanaf zou komen. Dit idee is nooit gerealiseerd, maar de naam Flat Eric is blijven bestaan voor deze pop. Later heeft Mr. Oizo als regisseur een andere serie reclamefilms voor Levi’s gemaakt met Flat Eric in de hoofdrol.

Ontvoerd

In 2004 maakte “Fläti” en hachelijk avontuur mee. Hij werd toen ontvoerd door de leden van de Britse Red Arrows. Zij gijzelden “Fläti” voor enige tijd, maar kwamen hem weer netjes in het voorjaar van 2005 thuis afleveren toen ze Zwitserland een keer passeerden.

“Fläti” met zijn Red Arrows flightsuit en witte sokken

Wat bleek, “Fläti” had van zijn ontvoerders een op maat gemaakte flightsuit van de Red Arrows gekregen. En hij droeg ineens witte sokken. Deze kleding heeft “Fläti” daarna niet meer uitgedaan en zo kan het dat een lid van Patrouille Suisse in een uniform van de Red Arrows “rondloopt”.

“Fläti” met “Felix”

We kwamen “Fläti” tegen tijden de vliegshow op Mollis ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Hunterverein Mollis. De Mascotte werd vanaf Emmen ingevlogen met “Felix”, de V-622 Pilatus PC-6 Turbo Porter die als supportkist van Patrouille Suisse vliegt. Samen met de rest van het team werden handtekeningen aan het publiek uitgedeeld.

“Fäti” – op handen gedragen – net na de landing met “Felix”

Daarna werd teruggevlogen naar Emmen, de thuisbasis van Patrouille Suisse, om even later, met “Fläti” aan boord in de “Tiger Due” een show boven het vliegveld te geven. Daarbij werd ook in formatie gevlogen met een van de Hunters die vanaf Mollis was gestart.

Patrouille Suisse in formatie met de HB-RVS Hawker Hunter
Patrouille Suisse tussen de rotsformaties bij Mollis

Een gedachte over ““Fläti”, de mascotte van Patrouille Suisse

Geef een reactie