De enige De Havilland DH.115 Vampire van de Japan Air Self-Defense Force

63-5571 De Havilland DH.115 Vampire – JASDF

Hamamatsu, 4 december 2019 – De DH.115 Vampire Trainer is de tweezits opleidingsversie van de DH.100 Vampire. Deze tweezitter vloog voor het eerst op 15 november 1950.
Dit toestel werd populair bij vele luchtmachten. Uiteraard vloog de Royal Air Force en de Royal Navy in Engeland er mee. Maar ook een hele rij andere landen bestelden dit type. Zij kregen de T.55 exportversie geleverd. Van de T.55 versie zijn er 320 gebouwd, waaronder exemplaren in licentie in Australië, India en Zwitserland. In totaal vlogen twintig landen met dit toestel. Dat waren stuk voor stuk landen waar ook de eenpersoons DH.100 Vampire in dienst was.

63-5571 De Havilland DH.115 Vampire – JASDF

Van de 320 toestellen is er één in Japan terecht gekomen. In 1955 schafte de Japan Air Self-Defense Force (JASDF) er één aan voor evaluatie doeleinden. Het toestel werd in januari 1956 gebouwd in de fabriek van De Havilland in Broughton en had constructienummer 15758. In augustus 1956 arriveerde het toestel in Japan en kreeg als militair kenmerk 63-5571 opgespeld.

63-5571 De Havilland DH.115 Vampire – JASDF

De Japanners wilden kijken of de Vampire een geschikt opleidingstoestel voor hen was, met name vanwege de side-by-side configuratie. Het werd geen succes. Het toestel zat – gek genoeg – vol met Britse onderdelen. Die kwamen niet overeen met de veelal Amerikaanse onderdelen in de vliegtuigen die men tot dan toe in de vloot had. Daarom werd de DH.115 Vampire in januari 1960 alweer aan de kant gezet en richtte men zich op Amerikaanse lestoestellen, zoals de Lockheed T-33 Shooting Star.

De Lockheed T-33A Shooting Star, zoals deze 71-5239, werd als opleidingstoestel verkozen boven de Vampire

Vervolgens werd de kist gebruikt voor PR doeleinden zoals het werven van nieuw personeel voor de JASDF. In 1963 dook de kist op in Tokio bij een achtbaan in Futako-Tamagawa Park. Hierna kwam de Vampire terecht bij de 1st Technical School op Hamamatsu en werd het gebruikt voor instructiedoeleinden. Uiteindelijk kwam de kist in opslag terecht om vanaf 1970 af en toe buiten opgesteld te worden.

63-5571 De Havilland DH.115 Vampire – JASDF

Het toestel is gelukkig al die jaren wel bewaard gebleven. Sinds 2000 maakt de Vampire deel uit van collectie van het Japan Air Self-Defence Force Museum op de Hamamatsu Air Base bij Shizuoka. Wel vernamen we van mogelijke plannen om de Vampire eerdaags uit de collectie te halen vanwege nieuwe museumkisten en het ruimtegebrek wat daarbij ontstaat. Hopelijk wordt er blijvend goed gezorgd voor dit – deels uit hout bestaande (en daarmee kwetsbare) – straalvliegtuig.

Geef een reactie