Lesvliegen met de HB-IGV Dassault Falcon 50EX

HB-IGV Dassault Falcon 50EX

Stans, 7 september 2021 – Van de Dassault Falcon 50 bizjets zijn er tussen 1976 en 2008 in totaal 352 exemplaren gebouwd. Daarvan waren honderd van de Falcon 50EX versie. Dit is de uitvoering met een doorontwikkelde versie van de oorspronkelijke Honeywell TFE 731 motor. Ook heeft de 50EX standaard een APU (hulp stroomvoorziening). Bij de “gewone” Falcon 50 was dit optioneel.

Uit de Falcon 50 zijn de latere succesnummer Faclon900/7X/8X geboren. Tegenwoordig zie je de Falcon 50 nog maar mondjesmaat op de vliegvelden verschijnen.

Des te leuker vonden wij het dat we op Buochs/Stans in Zwitserland begin september de HB-IGV troffen. Dit is een Falcon 50EX. Het toestel is gebouwd in 2005 en draagt constructienummer 346. Daarna zijn er nog maar zes exemplaren gebouwd alvorens de productielijn dicht ging.

HB-IGV Dassault Falcon 50EX

In 2005 werd als F-WWHB door Dassault Aviation het gebruikelijke testprogramma met deze nieuwe kist afgewerkt. Deze bizjet werd op 28 december 2005 ingeschreven als N346EX op naam van Dassault Falcon Jet Corporation. Vanaf 1 september 2006 kwam de kist naar Frankrijk als F-HAPM en ging vliegen voor Michelin Air Services. Op 24 september 2015 werd aan deze kist de huidige registratie HB-IGV toegekend.

VF International

De HB-IGV staat op naam van VF International SAGL Dit is het Europese hoofdkantoor van het bedrijf VF Corporation uit Denver (Verenigde Staten) met merken van informele kleding als Lee, Wrangler, Eastpak, The North Face, Napapijri, Vans en Timberland. De omzet wereldwijd van het bedrijf wordt geschat op zo’n 9,2 miljard dollar per jaar. Het van VF International staat in Stabio, ten zuiden van Lugano en vlak bij de Italiaanse grens. Naast Zwitserland is en nog een regiokantoor in Changhai in China.

Lesvliegen

De HB-IGV maakte een aantal touch and go’s op Buochs/Stans. Uiteindelijk werd een full stop gemaakt en werd de kist aan de zuidkant bij de toren geparkeerd.

HB-IGV Dassault Falcon 50EX op het platform bij de toren

Een gedachte over “Lesvliegen met de HB-IGV Dassault Falcon 50EX

  1. Dit klinkt als base training! Minimaal 5 touch and go’s gevolgd door 1 full stop, ter afronding van de type rating die op de simulator wordt gegeven.

Geef een reactie