“Onbekende” PC-9 bij de Pilatus fabriek

263 Pilatus PC-9M – Irish Air Corps

Stans, 19 oktober 2021 – Uit de onderhoudshangaar van de Pilatus vliegtuigfabriek in het Zwitserse Stans werd deze middag een Pilatus PC-9M gereden. Het toestel werd een deurtje opgeschoven om plaats te maken voor een Pilatus PC-12 die ook naar binnen moest.

263 Pilatus PC-9M klaar om naar buiten getrokken te worden

Vermomd

De PC-9M was ontdaan van zijn registratiekenmerken. Op diverse plekken waren witte stickers aangebracht. Maar het demaskeren van deze vermommingen was voor ons niet zo ingewikkeld. Het is namelijk een Pilatus PC-9M van de Ierse luchtmacht, ofwel Irish Air Corps. In 2004 werden acht PC-9M’s aan de Ieren geleverd. Deze toestellen beschikken over de mogelijkheid om lichte bewapening onder zes ophangpunten onder de vleugels mee te voeren, maar ze worden ook voor trainingsdoeleinden ingezet.

Er was één embleem niet afgeplakt op deze PC-9M

Embleem

Hoewel de Ierse roundel is afgeplakt, alsmede de registratie en het Ierse vlaggetje in de staart, één herkenbare afbeelding in de staart is blijven staan en werd niet afgeplakt. Dat is het embleem van de Irish Air Corps Flying Training School. Daarop staat de tekst ‘Onóir Dílseacht Buanseasmhacht’. Als we dat door Google Translate halen leert ons dat het Iers is voor ‘Eer, loyaliteit en doorzettingsvermogen’.

De 263 Pilatus PC-9M wordt een hangaardeur verder direct weer naar binnen gereden
Even later staat de 263 Pilatus PC-9M op zijn nieuwe plek

Serial

Maar nu nog; welke kist is het, welk serial hoort hier bij? Ook dat is niet zo moeilijk. Voor donderdag 21 oktober 2021 staat een vlucht gepland van een PC-9 met callsign “IRL263” en bestemming Dublin. Dan moet dit dus wel de “263” (c/n 658) van de Ieren zijn. En dat kan goed kloppen, want toen we eerder dit jaar in september ook bij de Pilatus fabriek waren zagen we een Ierse PC-9M in groot onderhoud staan. Die had toen (nog) geen afgeplakte registratie. En dat was… je raadt het al, de “263”.

Op 9 september 2021 zagen we de 263 Pilatus PC-9M nog zonder afgeplakte registratie

Schleudersitz

De kist is bijna klaar na zijn grote onderhoudsbeurt bij Pilatus en mag weer terug naar Ierland. De dag hiervoor (18/10) is al een Ierse Pilatus PC-12 op Stans geland en ook weer gelijk vertrokken. Het zou ons niet verbazen als daarmee al de crew voor de terugvlucht van de “263” is ingevlogen. Wel moet voor donderdag nog even de achterste “Schleudersitz” (schietstoel 😉 ) gemonteerd worden. Maar de Zwitsers kennende zal dat keurig op tijd voor elkaar zijn.

De achterste schietstoel ontbreekt nog

2 gedachten over ““Onbekende” PC-9 bij de Pilatus fabriek

Geef een reactie