“Bekende” PC-9 bij de Pilatus fabriek

263 Pilatus PC-9M – Irish Air Corps

Stans, 21 oktober 2021 – Zagen we twee dagen geleden nog een “onbekende” Pilatus PC-9M, vandaag liet het toen gemaskeerde toestel zich zien in zijn militaire uniform. Het toestel was, zoals we eergisteren al veronderstelden, de 263 (c/n 658) van de Ierse luchtmacht.

Eergisteren waren de kenmerken van deze Pilatus PC-9M nog afgeplakt

Tijdens de proefvlucht die Pilatus met het toestel had uitgevoerd waren de kenmerken van de Ierse luchtmacht afgeplakt. Een vereiste welke vermoedelijk door de Zwitserse luchtvaart autoriteiten wordt gesteld wanneer het een buitenlands militair toestel betreft. Opvallend genoeg wordt er dan geen enkel ander registratiekenmerk gevoerd en vliegt het toestel anoniem door het luchtruim.

263 Pilatus PC-9M – Irish Air Corps

De afgelopen dagen was de Pilatus gereed gemaakt voor aflevering na zijn onderhoudsbeurt. Diverse kappen en kleppen waren weer netjes teruggeplaatst en ook de “Schleudersitz” zat weer op zijn plek voor de achterste piloot.

Ook de tweede schietstoel is weer in de 263 Pilatus PC-9M terug gezet

In de ochtend was het toestel al buiten gezet voor de onderhoudshangaar van Pilatus. Niet veel later werd de PC-9M met een trekker naar de zuidzijde van het veld gebracht. De twee Ierse vliegers zaten toen al in de kist.

De kist wordt door één van de piloten in gereedheid gebracht
Door de Pilatus trekker werd de PC-9M naar de zuidzijde gebracht

Aan de zuidkant bij de toren moesten de douane perikelen afgehandeld worden. Dat is bij en Iers toestel nodig omdat Ierland weliswaar lid is van de Europese Unie, maar niet tot de Schengenlanden behoort, waarbij vrij grensverkeer mogelijk is.

263 Pilatus PC-9M – Irish Air Corps

Rond 11:45u was de bemanning gereed en werd de kist opgestart. Daarna taxiede de Pilatus met zijn goedgevulde droptanks onder de vleugels naar baan 24 voor de vlucht naar het Ierse Baldonnel (EIME), de thuisbasis van deze PC-9M.

263 Pilatus PC-9M – Irish Air Corps

Geef een reactie