OO-JOY North American AT-6D Texan

OO-JOY North American AT-6D Texan

Breda/Seppe, 15 augustus 2021 – Een erg leuke bezoeker bij het Vliegend Museum Seppe op deze zonnige augustus-zondag! Daar landde namelijk de OO-JOY. Dit is een North American AT-6D Texan uit 1944. Dit toestel vliegt sinds 29 november 2019 met een Belgische registratie. De piloot van de Texan is Stijn de Jaeghere. Het toestel draagt de kleuren van de USAAF 8th Air Force, 353rd FG. Het militaire serial 313048 is niet authentiek. We zullen eens in de geschiedenis van deze kist duiken.

OO-JOY North American AT-6D Texan

Met constructienummer 121-42228 werd deze Texan ingebruik genomen door de United States Army Air Force (USAAF). Daarbij kreeg de Texan het militaire serial 44-81506 toegewezen. De kist werd gebruikt bij de 2140th Base Unit, een opleidingseenheid voor piloten van viermotorige vliegtuigen en was gelegerd op Smyrna Filed in Tennessee. De kist raakte twee maal beschadigd door een ground loop. Dat was op 17 april 1945 en op 22 maar 1950. Beide keren werd de kist gerepareerd.

OO-JOY North American AT-6D Texan

Op 12 mei 1952 werd de 44-81506 tijdelijk uitgeleend aan de Royal Canadian Air Force (RCAF). De Canadezen moesten nog wachten op hun bestelde Harvards en kregen als tussenoplossing tijdelijk honderd Texans van de Amerikanen te leen. Omdat dit een tijdelijke zaak was werd het toestel niet voorzien van een Canadees serial, maar bleef het de 44-81506. Op 26 oktober 1953 keerde de Texan weer terug naar de Verenigde Staten en werd opgeslagen op Davis-Monthan in Tucson, Arizona.

OO-JOY North American AT-6D Texan

Een opmerkelijk hoofdstuk in de geschiedenis van het toestel is dat het in 1954 naar de Panamese luchtmacht ging. Per 29 september 1955 verliet de kist de opslag inde droge woestijn van Arizona. Toen werd ook voor het eerst de civiele registratie N7231C toegekend.

OO-JOY North American AT-6D Texan

We kunnen terugvinden dat het toestel in 1961 als HP-331 werd geregistreerd op naam van Aeroquimica S.A. in de plaats David in Panama. Of de Texan tussen 1954 en 1961 een ander militair kenmerk heeft gehad hebben we niet kunnen nagaan.

OO-JOY North American AT-6D Texan

In 1976 werd de kist buiten gebruik gesteld en kwam achtereenvolgens terecht bij Ozona Flight Service  in San Angelo in Texas en Historic Aeroplane Works Inc in Roanoke in de staat Indiana. Uiteindelijjk werd op 13 september 2007 werd de registratie N7231C opnieuw geactiveerd.

OO-JOY North American AT-6D Texan

In mei 2009 werd de Brit David Nock eigenaar van de N7231C. De kist werd gerestaureerd bij Midwest Aero Restorations Ltd. Tijdens die restauratie heeft het toestel zijn huidige zilvergrijze kleurenschema gekregen. Dat hoort bij de USAAF 8th Air Force, 353rd FG. Deze eenheid was in 1944 gebaseerd op Raydon in Suffolk. Als militair serial werd 313048 in de staart aangebracht. Historisch niet correct.
De restauratie was klaar in juli 2011, net op tijd op aanwezig te kunnen zijn bij de EAA AirVenture op Oshkosh, eind juli 2011. Daar viel de kist gelijk in de prijzen. Het toestel won de Reserve Grand Champion WWII trofee.

N7231C North American AT-6D Texan op Oshkosh in 2011

Naderhand werd de Texan naar Engeland overgebracht. Op 12 juni 2012 werd de nieuwe registratie van dit toestel G-TJDN. In Engeland kreeg de eigenaar ontheffing om zonder de civiele registratie op de buitenkant van het toestel te vliegen. Dat kan als het toestel een duidelijk (voormalig) militair kenmerk draagt. In Nederland en België is zoiets niet toegestaan, daar moet de civiele registratie (klein) op het toestel staan.

De registratie van de OO-JOY North American AT-6D Texan staat onder de staartvleugel

Sinds 29 november 2019 heeft de Texan een Belgische registratie gekregen. De kist gaat nu als OO-JOY door het leven en wordt gevlogen door Stijn de Jaeghere. De Belgische registratie staat klein onder de staartvleugel. Ook is er als sponsornaam ‘Safety Jogger Shoes’ prominent op de romp komen te staan. Minder fraai, maar het is waarschijnlijk nodig om het vliegen met zo’n historisch toestel betaalbaar te houden.

OO-JOY North American AT-6D Texan

Met of zonder sponsor op de romp, we waren in elk geval blij het toestel op Breda/Seppe voorbij te zien komen.

OO-JOY North American AT-6D Texan

Vloot

De eigenaar vliegt ook aerobatics in een Extra EA-330SC met de registratie OO-SDJ. Hij is indertijd met kunstvliegen begonnen in de Pitts S-2C Special N44QQ. Dat toestel is inmiddels verkocht. Ook de D-EBDS Diamond DA-40 Diamond Star behoort tot de vloot van door Stijn de Jaeghere.

Geef een reactie