HB-VXB Pilatus PC-24 prototype uitgezwaaid door reeën

HB-VXB Pilatus PC-24 prototype (c/n P02) wordt uitgezwaaid door een stel reeën

Stans / Buochs, 19 oktober 2021 – Geen hekken om een vliegveld heeft zo zijn voordelen. Kan er ook niets stuk gaan. En vliegtuigfotografen vinden vanwege het vaak ontbreken van hekken Zwitserland een zegen en als er dan al een hek staat, dan is deze vaak niet hoger dan 1,5 meter. Veel Zwitserse vliegvelden hebben dan ook geweldige fotogelegenheden.

Reeën pal naast de startbaan

Maar het heeft ook nadelen. Zo kan het voorkomen dat een verdwaald koppeltje reeën besluit om eens pal naast de startbaan te gaan staan. Niet veilig voor het vliegverkeer.
Toen de HB-VXB dan ook zijn statklaring al had gekregen werd deze gelijk weer ingetrokken toen bleek dat een drietal reeën zich te dicht bij de baan bevond. Daarop werd de auto van de luchthaven erop af gestuurd om de beesten te verdrijven. Die lieten zich maar moeizaam leiden. Toen de beestje op een afstand stonden die groot genoeg werd ingeschat mocht het tweede prototype van de succesvolle Pilatus PC-24 bizjet alsnog vertrekken. Uitgezwaaid en nagestaard door het illustere drietal, dat dan wel…

De follow me auto probeert de reeën op andere gedachten te brengen

De HB-VXB is één van de drie pre-productietoestellen die Pilatus gebouwd heeft. Het eerste toestel was de HB-VXA in 2015 met constructienummer P01. Dit toestel staat inmiddels zonder motoren op het veld bij de onderhoudshangaar.

HB-VXB Pilatus PC-24 (c/n P02) taxiet terug naar de Pilatus fabriek

Naar verluid wordt de kist alleen nog gebruikt voor statistische proeven als daar behoefte aan is. Omdat de motoren een schaars en kostbaar goed is, zijn deze verwijderd en vermoedelijk opnieuw ingezet. We hebben gehoord dat de HB-VXA, net als de eerste PC-12, op een paal op het fabrieksterrein geplaatst zal gaan worden.

De HB-VXA Pilatus PC-24 (c/n P01) is het eerste prototype en staat zonder motoren

Het tweede prototype, de P02, is de HB-VXB, ook in 2015 gebouwd. De derde, met constructienummer P03, is de HB-VSA en stamt uit 2017. Dit toestel is voorzien van een interieur met stoelen. Alle drie de prototypes waren de afgelopen dagen in Stans te zien.

De HB-VSA Pilatus PC-24 (c/n P03) is het derde prototype met een luxe interieur

 

 

 

Geef een reactie