Binnenkort vliegt er weer een Nederlands geregistreerde SOCATA Rallye

PH-VTL SOCATA Rallye 110ST Galopin

Lelystad Airport, 2 november 2021 – Bij Air Waterland is de voormalige Franse SOCATA Rallye 110ST Galopin voorzien van de Nederlandse registratie PH-VTL. Dit toestel wordt gebruikt als instructietoestel voor de ROC opleiding MBO College Airport uit Hoofddorp. Deze opleider verzorgt praktijklessen in de hangaar bij Air Waterland op Lelystad Airport.

PH-VTL SOCATA Rallye 110ST Galopin

Op 20 februari 2021 was dit kistje als toekomstig lesmateriaal vanuit Deauville overgevlogen naar Lelystad. Toen was de Rallye nog Frans geregistreerd als F-GBXS. Inmiddels is de F-GBXS op 27 september 2021 uitgeschreven uit het Franse register.

Voorheen was de PH-VTL geregistreerd als F-GBXS (Lelystad, 20 februari 2021)

Na aankomst op Lelystad Airport was het destijds de vraag of het toestel nog luchtwaardig gehouden kon worden. Gelukkig is deze vraag inmiddels met “ja” beantwoord en heeft het MBO College Airport samen met Air Waterland de handschoen opgepakt om de Rallye in Nederland te gaan registreren. Er moest wel het een en ander aan de kist gebeuren, maar dat bleek allemaal niet onoverkomelijk. De nieuw gekozen registratie PH-VTL staat voor “Vliegtuig Techniek Lelystad”.

PH-VTL SOCATA Rallye 110ST Galopin

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de benodigde zaken om een Bewijs van Luchtwaardigheid van ILT voor het toestel te krijgen. Zodra dat afgerond is kan de PH-VTL de lucht in.

PH-VTL SOCATA Rallye 110ST Galopin

De PH-VTL is gebouwd in oktober 1979 en heeft constructienummer 3269. Begin dit jaar stond het kistje te koop met 6.865 vlieguren in de logboeken. Daar gaan hopelijk nog wat uurtjes bijkomen nu er nog weer een luchtwaardige toekomst in het verschiet ligt.

PH-VTL SOCATA Rallye 110ST Galopin
PH-VTL SOCATA Rallye 110ST Galopin

Naast de registratie is ook het benodigde vuurvaste identificatieplicht al aangebracht op het toestel. In de staart prijkt inmiddels de Nederlandse driekleur met daaronder een sticker van het ROC.

Het identificatieplaatje van de PH-VTL
Nederlandse vlag en een sticker van MBO College Airport in de staart van de PH-VTL

Na het vertrek van de PH-IBU SOCATA Rallye 235E naar Rusland in maart 2021 stond er geen enkele Rallye meer in ons land ingeschreven. En dat terwijl dit jarenlang toch een redelijk populair model in Nederland geweest, met versies gebouwd door Morane Saulnier en het latere SOCATA. Met de inschrijving van de PH-VTL komt de teller weer op één te staan.

PH-VTL SOCATA Rallye 110ST Galopin

Geef een reactie