“Dubai I”, één van de eerste vliegtuigen van de Verenigde Arabische Emiraten

DU-001 Cessna 182N Skylane II (Foto: Rob Broere)

Dubai, 16 november 2021 – Van onze correspondent Rob Broere in Dubai kregen we een paar foto’s van een interessante Cessna 182N Skylane II. Dit toestel stond op een “red carpet” uitgestald tijdens de Dubai Airshow 2021. Dit is een Cessna die behoort tot de Royal Dubai Air Wing. Het vliegtuig in kwestie is de DU-001, in het logboek aangegeven als “Dubai I”. Daarmee is het een van de eerste vliegtuigen (zo niet de eerste) die in de Verenigde Arabische Emiraten is geregistreerd sinds de onafhankelijkheid in 1971.

DU-001 Cessna 182N Skylane II (Foto: Rob Broere)

Grote bizjets

De Royal Dubai Air Wing staat bekend om haar vloot met luxueuze bizjets en helikopters die gebruikt worden voor het vervoer van de koninklijke familie en andere hooggeplaatste personen binnen de Verenigde Arabische Emiraten. Zo bevat deze vloot onder andere een viertal VVIP Boeing 747-400’s (A6-COM, A6-HMM, A6-MMM en A6-HRM) en zelfs een vracht-Jumbo (A6-GGP) voor het vervoer van de exclusieve renpaarden die overal ter wereld aan races mee doen.

DU-001 Cessna 182N Skylane II (Foto: Rob Broere)
DU-001 Cessna 182N Skylane II (Foto: Rob Broere)

Telg in de familie

Maar een veel minder bekende telg in de Royal vloot is deze DU-001! Deze Cessna is gebouwd in 1970 of 1971 en het is een Cessna 182N Skylane II. Helaas hebben we het constructienummer niet kunnen achterhalen. Deze DU-001 is naar alle zekerheid wereldwijd de Cessna 182 met de minste vlieguren in verhouding tot zijn leeftijd. Dit kistje heeft er slechts enkele tienallen in het logboek staan zover ons bekend is.

DU-001 Cessna 182N Skylane II (Foto: Rob Broere)

Emir Dubai

De DU-001 is het persoonlijke vliegtuig van Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Hij is de is de huidige vicepresident, premier en minister van defensie van de Verenigde Arabische Emiraten en daarnaast ook de Emir (ruler) van Dubai.

Het brevet en logboek van de Emir van Dubai (Foto: Rob Broere)

Al Maktoum heeft begin jaren zeventig in Europa zijn vliegbrevet gehaald. Vervolgens heeft hij deze Cessna 182N Skylane II aangeschaft en is ermee in Dubai gaan vliegen. Al waren het maar weinig vluchtjes. Bij het toestel was een bord te zien met daarop het brevet van de emir en een pagina uit zijn vliegerslogboek.

Vlieguren in 1971 in de “Dubai I” in het logboek van de Emir van Dubai (Foto: Rob Broere)

Hangaar

Op Dubai International Airport staat de hangaar van de Royal Dubai Air Wing. In deze immense hangaar (600m x 110m en deuren van 25,8m hoog) vinden onder andere de Jumbo’s onderdak en… in een hoekje de DU-001. Het kistje staat daar onder de vleugels van de luchtreuzen weggestoken en wordt zo te zien in een perfecte staat gehouden. Alleen vliegen doet de Cessna naar ons idee al jaren niet meer. De DU-001 is dan ook vermoedelijk over de weg getransporteerd naar Al Maktoum International Airport waar de Dubai Airshow 2021 plaatsvindt. Een afstand van zo’n 45 kilometer.

DU-001 Cessna 182N Skylane II (Foto: Rob Broere)

UAE National Day

Rondom de Cessna 182N Skylane II werd aandacht besteed aan het feit dat het op 2 december 2021 precies 50 jaar geleden is dat de Verenigde Arabische Emiraten onafhankelijk werden van Groot-Brittannië. Dat wordt dit jaar gevierd, met name op 2 december, de UAE National Day.

De DU-001 Cessna 182N Skylane II staat omringt met borden voor de UAE National Day (Foto: Rob Broere)
Op 2 december 2021 bestaan de Verenigde Arabische Emiraten 50 jaar (Foto: Rob Broere)

Op deze nationale feestdag is iedereen vrij en zijn er veel festiviteiten in het land. Op de Airshow waren er ook een A380 van Emirates (A6-EVQ) and een Airbus A350 (A6-XWB) van Etihad te zien met speciale 50 jaar UAE beschilderingen.

Met dank aan Rob Broere voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Geef een reactie