Vervangende Cessna Caravan voor Nationaal Paracentrum Teuge overgevlogen vanuit Zuid-Afrika

ZS-XXL Cessna 208B Grand Caravan staat bijna aan de grond op Teuge

Teuge, 20 november 2021 – Na een lange ferryvlucht, die begon op 13 november 2021, is de ZS-XXL geland op Teuge. Deze Cessna 208B Grand Caravan wordt binnenkort de PH-SPT (“Spot”) en is de vervangende parakist voor de PH-FST van het Nationaal Paracentrum Teuge, ook wel bekend onder de naam Skydive Teuge.

ZS-XXL Cessna 208B Grand Caravan

Verloren

De PH-FST ging verloren bij een noodlanding na een motorstoring op 25 juni 2021 even ten westen van Teuge. Geen van de achttien inzittenden raakte – door kundig handelen van de piloot – gewond, de PH-FST raakte daarentegen onherstelbaar beschadigd.

De ZS-XXL komt in de plaats van de verloren gegane PH-FST Cessna 208B Grand Caravan

Vervanger

In Zuid-Afrika werd een vervangend toestel gevonden bij Avex Air. Deze onderneming verkocht hun Grand Caravan met bouwjaar 2006 en constructienummer 208B1219. Deze kist had bij de verkoop 1.658 uren op de teller met daarbij 1.410 starts en landingen.

Het typeplaatje van de ZS-XXL Cessna 208B Grand Caravan

Luxe

Het is een zeer luxueuze kist. Naast plek voor twee vliegers zijn er zes grote lederen fauteuils aanwezig en twee kleinere zitplaatsen achterin de cabine. Er ligt een mooi tapijtje in en het toestel beschikt over airconditioning. Dit zijn uiteraard allemaal zaken waar men bij het parachutespringen niets aan heeft en dus zal dit er allemaal uitgehaald worden.

Het luxe interieur zal verdwijnen

Uiteindelijk blijft er een vlakke vloer over en zal er een roldeur in gemonteerd gaan worden. Ook de bagagebak onder de romp mag er af.

Ook de bagagebak onder de romp mag van het toestel af

De ZS-XXL is uitgerust met diverse veiligheidssystemen. Zo is er een de-icingsysteem, een Cockpit Voice Recorder, CVR Flight Data Recorder en een IHAS System. Dat laatste staat voor Integrated Hazard Avoidance System en is gekoppeld aan een weerradar in de rechter vleugel.

Cockpit van de ZS-XXL Cessna 208B Grand Caravan

Carrière

Op 18 december 2006 begon dit toestel in de Verenigde Staten haar carrière als N9208 bij de Cuba Corporation uit Monroe (Louisiana). Op 23 april 2010 kwam het toestel op naam van Purden Aviation uit Oklahoma City en een maand later, op 24 mei 2010, werd de kist uitgeschreven naar Zuid-Afrika. Vanaf 2 juni 2010 is de Grand Caravan ZS-XXL geworden, eerst op naam van de Condor Aviation Partnership en vanaf november 2012 op naam van Avex Air.

ZS-XXL Cessna 208B Grand Caravan

Route

De aflevervlucht naar Teuge begon op 13 november 2021 en werd uitgevoerd door een drietal Zuid-Afrikaanse piloten. De gevlogen route was Johannesburg – Lilongwe (Malawi) – Nairobi (Kenia) – AddisAbeba (Ethiopië) – Karthoum (Sudan) – Luxor (Egypte) – Heraklion (Griekenland) – Belgrado (Servië) en tenslotte Teuge.

ZS-XXL Cessna 208B Grand Caravan on short final

Onder het toeziend oog van een flink aantal luchtvaartfotografen werd de landing van de ZS-XXL op Teuge rond 14:30u ingezet. Het toestel had er toen, met de nodige tegenwind, een vlucht van ruim vijf uur opzitten.

De landing van de ZS-XXL Cessna 208B Grand Caravan rond 14:30u

Brandweersaluut(je)

Na de landing taxiede de nieuwe aanwinst naar Skydive Teuge. Daar werd de kist onthaald door een ietwat miezerig straaltje water als brandweersaluut. De intenties waren uiteraard goed, maar het zag er niet indrukwekkend uit…

Een dun straaltje als welgemeend welkom voor de nieuwe aanwinst op Teuge

Hierna werd de rode loper voor het toestel en haar bemanning uitgelegd. Vervolgens konden belangstellenden een blik in het toestel werpen. Ook de Marechaussee was geïnteresseerd in dit Zuid-Afrikaanse vliegtuig, zij kwamen de papieren van de bemanning controleren. Die waren in orde en zo kon het overdragen van het toestel verder afgerond worden.

De rode loper als ontvangst
De Marechaussee checkt de papieren, alles in orde!

Ready, Set, GO!?

Er was zelfs al een overenthousiaste parachutiste die zich als eerste springer bij de kist meldde. Een sprong van meer dan een meter zat er echter nog niet in en dus werd daar maar van afgezien. Binnen niet al te lange tijd gaat dat vast beter lukken!

Deze parachutiste moest nog even geduld hebben…

Texas Turbine

Op dit moment zit er op de neus van de ZS-XXL een Pratt & Whitney Canada PT6A-114A van 675 pk (495 kW). De andere Grand Caravans van het Nationaal Paracentrum Teuge zijn voorzien van een upgrade van Texas Turbine Conversions Inc. Daarbij is de motor vervangen door een Honeywell TPE331-12JR en wordt het model aangeduid als een Supervan 900. De PH-SPT zal deze modificatie ook gaan krijgen.

Straks een andere uitlaat bij de Honywell turbine

Voordelen

Voordeel van deze motor is dat deze 20% minder brandstof verbruikt, 30 % meer laadvermogen realiseert en stiller is. De motor kan 1.100 pk (807 kW) leveren, maar is afgeregeld op 900 pk (661 kW). Daarmee klimt de Cessna sneller en met slechts 80% van het vermogen. Dat scheelt motorslijtage. Is de tijd waarna een motor geheel gereviseerd moet worden bij een Pratt & Whitney Canada PT6A-114A na 3.600 draaiuren, bij deze Honeywell is dat pas bij 5.000 draaiuren. Tel uit je winst!

ZS-XXL Cessna 208B Grand Caravan

Werk in uitvoering

Op korte termijn zal de ZS-XXL overgeschreven worden naar het Nederlandse luchtvaartuigenregister. De registratie PH-SPT is al aangevraagd. Vervolgens zal de ombouw van de motor plaatsvinden. Net als het gereed maken van de cabine voor het droppen van parachutisten.

ZS-XXL wordt PH-SPT

Op dit moment is het toestel voorzien van een kleurenschema bestaande uit Matterhorn White met Exxon Grey en Arctic Blue Metallic accenten. Of dit blijft weten we niet, maar het zou ons niet verbazen als de PH-SPT straks in de welbekende rood-wit-blauwe huisstijl uitgevoerd gaat worden. Inclusief imposante haaienbek dan natuurlijk hè!

Straks ook een haaienbek op de PH-SPT?

Als begin volgend jaar de PH-SPT operationeel is, is de vloot van Skydive Teuge weer terug op de sterkte van drie kisten. De andere toestellen zijn de PH-JMP (“Jump”) en PH-SWP (“Swoop”)

Een gedachte over “Vervangende Cessna Caravan voor Nationaal Paracentrum Teuge overgevlogen vanuit Zuid-Afrika

Geef een reactie