Tiger Moth van Vroege Vogels in nieuwe KLu kleuren

N82AM De Havilland DH.82A Tiger Moth II

Lelystad Airport, 17 november 2021 – De De Havilland DH.82A Tiger Moth II van de Stichting Vroege Vogels op Lelystad Airport gaat een nieuw uiterlijk krijgen. Het toestel, met de registratie N82AM, staat al geruime tijd aan de grond vanwege restauratiewerkzaamheden. Zo zijn de vleugels momenteel nog niet klaar. Daar wordt op een locatie buiten het vliegveld aan gewerkt.

N82AM De Havilland DH.82A Tiger Moth II

Wel is de romp weer uit de werkplaats gekomen. Deze staat nu in de grote hangaar van de Vroege Vogels en is te zien voor het publiek. Daarbij zijn de contouren van een nieuw uiterlijk te constateren. Vloog de Tiger Moth vroeger in een Royal Air Force kleurenschema (omdat de toestellen daar van waren overgenomen), nu is dat gewijzigd naar één van de verschijningsvormen van de Tiger Moth als opleidingstoestel bij de Koninklijke Luchtmacht. De basis hiervan is eveneens een RAF schema, maar met een gele band om de romp met daarop de Nederlandse roundel en gele vlakken op de neus. Ook de onderkant van de vleugels is geel. De bovenkant van de onderste vleugel wordt als het goed is iets lichter van kleur dan de bovenste vleugel. In deze uitvoering vlogen de kisten met het RAF serial klein op de romp en een groot toestelnummer in het gele vlak op de neus. Het was kort na de Tweede Wereldoorlog dat er Tiger Moths in deze kleuren vlogen.

De N82AM De Havilland DH.82A Tiger Moth II heeft nu gele vlakken op de neus

Zoals is te zien, is de roudel wel al aanwezig, maar staat nog niet het serial op de romp of het toestelnummer op de neus. In principe zou dit PG671 kunnen worden en 26. Dit stond voorheen ook al als registratie op de kist. De PG671 heeft evenwel nimmer voor de Koninklijke Luchtmacht gevlogen.

N82AM De Havilland DH.82A Tiger Moth II

De PG671 is in 1944 gebouwd en heeft bij de RAF gevlogen en later bij de Franse Armee de l’Air. Vervolgens dook het toestel in 1975 op in het civiele Franse register als F-BDOS. De Tiger Moth vloog bij Jean Salis op La Ferté Alais. Eind jaren zeventig verzorgde oprichter Jaap van Mesdag met zijn Stichting Vroege Vogels voor Jean Salis revisiewerkzaamheden aan motoren. Als deelbetaling kreeg men de Tiger Moth in het bezit. Het werd daarmee één van de eerste kisten die een prachtige museumcollectie zou inluiden.
Op 10 september 1976 werd het huidige kenmerk N82AM toegekend aan het toestel. Het toestel staat ingeschreven met zijn serial en toestelnummer als constructienummer, te weten PG671-26.

In deze kleuren vloog de N82AM De Havilland DH.82A Tiger Moth II de afgelopen jaren (Teuge, 8 juni 2013)

Als de N82AM straks weer vliegt, dan is het een Tiger Moth met een uniek en historisch interessant uiterlijk. Er is bovendien maar weinig fotomateriaal van dit kleurenschema voorhanden. Des te leuker dat de vrijwilligers van de Stichting Vroege Vogels juist hiervoor gekozen hebben.
Een exemplaar in ons land dat enigszins op de N82AM lijkt is de PH-CSL. Deze Tiger Moth heeft in de basis ook dit kleurenschema, maar dan zonder de toevoeging van de gele band en vlakken.

De PH-CSL De Havilland DH.82A Tiger Moth II heeft eenzelfde kleurenschema, maar dan zonder gele band en vlakken

Met belangstelling blijven we uiteraard de verdere restauratie volgen. Maar de voltooiing zal nog wel even op zich laten wachten, er moet nog wel wat werk verzet worden bij dit toestel.

 

Geef een reactie