SP-AGA en SP-MIX, de twee Poolse Pilatus PC-24’s

SP-AGA Pilatus PC-24

Stans, 25 oktober 2021 – In Polen vliegen momenteel, net als in Nederland, twee Pilatus PC-24’s. Dit najaar kwamen we beide toestellen kort achter elkaar tegen op hun geboortegrond, bij de Pilatus fabriek in het Zwitserse Stans.
Het “oudste” exemplaar is de SP-AGA. Dit toestel uit 2019 draagt constructienummer 134. De SP-AGA wordt gevlogen door de Poolse onderneming AMC Aviation. De standplaats van deze PC-24 is Poznań Ławica (EPPO).

De SP-AGA Pilatus PC-24 rolt uit na de landing op Stans

Als testregistratie vloog de SP-AGA korte tijd met het Zwitserse kenmerk HB-VUI. In die hoedanigheid troffen wij het toestel in mei 2019. Vanaf 27 juni 2019 is de kist als SP-AGA geregistreerd.

HB-VUI Pilatus PC-24 nog voor aflevering als SP-AGA (Stans, 17 mei 2109)

De SP-AGA heeft een kleurenschema dat grote gelijkenis heeft met dat van het eerste prototype met een passagiersinterieur, de HB-VSA. Dit proefexemplaar met constructienummer P03, wordt nog altijd bij de fabriek ingezet voor testvluchten en draagt een opvallend lichtblauw uiterlijk. In de basis ziet de SP-AGA er ook zo uit, met kleine verschillen.

De kleuren van de SP-AGA zijn afgeleid van het derde prototype HB-VSA Pilatus PC-24 (c/n P03)

Op 25 oktober 2021 was de SP-AGA korte tijd op Stans / Buochs. De kist werd na de landing bij de toren geparkeerd in afwachting van de passagiers. Toen die waren gearriveerd hing de kist een uurtje na de landing alweer in de lucht.

De SP-AGA Pilatus PC-24 wacht op de passagiers met de grote vrachtdeur open
SP-AGA Pilatus PC-24 op de terugweg naar Polen
De SP-AGA Pilatus PC-24 vertrekt tussen de bergen met mooie herfstkleuren

De tweede Poolse PC-24 is de SP-MIX. Dit exemplaar is eveneens in 2019 gebouwd en heeft  constructienummer 147. De testregistratie was HB-VUV en sinds 11 september 2020 is dit de SP-MIX. Het toestel wordt gevlogen door Jet Story ten behoeve van J. Kruger uit Wroclaw.

SP-MIX Pilatus PC-24 (Stans, 19 oktober 2021)

Voorheen was de SP-MIX een Pilatus PC-12/47E met constructienummer 1204. Dat toestel uit 2010 is dus door de eigenaar ingeruild voor een stapje groter en sneller, een PC-24. De PC-12 is achtereenvolgens SP-MIY en F-HLRV geworden.
De SP-MIX verbleef in oktober een aantal dagen bij de fabriek. We zagen de kist versleept worden van de noord- naar de zuidzijde van het vliegveld.
In de basis hebben zowel de SP-AGA als de SP-MIX hetzelfde kleurenpatroon. Wat bij de SP-AGA blauw is, is bij de SP-MIX wit en omgekeerd. Deze uitvoering is een standaard design van Pilatus en wordt in veel meer kleurschakeringen toegepast op deze goedverkopende bizjet.

Geef een reactie