Luchtige snack

PH-SMI Cameron Snacpac-90
Quaver

Joure, juli 2000  – We gaan vandaag eens flink snacken. Met een luchtig zoutje genaamd Quavers. Deze gefrituurde luchtige chips-achtige snack werd rond de eeuwwisseling in Nederland op de markt gebracht door Smiths. De naam is afgeleid van de benaming voor een achtste muzieknoot. Dit wordt in het Engels een quaver genoemd. Om de verkoop te stimuleren werd gedurende een jaar een special shape ballon in de strijd geworpen.
Dit varende reclameobject werd de PH-SMI, een verwijzing naar “Smiths”. Het is een Cameron Snacpac-90 special shape ballon met constructienummer 4788 en een inhoud van 2.600 m3. Deze ballon werd op 7 juli 2000 in Nederland ingeschreven en werd gevaren door Sky Promotions van de familie van Loosbroek uit Tilburg.
We hebben de PH-SMI maar één keer voor de lens gehad en dat was tijdens de Friese Ballonfeesten in Joure in juli 2000. De PH-SMI heeft maar exact één jaar een Bewijs van Luchtwaardigheid gehad. In die tijd heeft de PH-SMI veertig vaaruren gemaakt. Best een duur geintje om een relatief dure special shape ballon maar voor zo’n korte periode in te zetten. Op 8 augustus 2002 verdween deze ballon uit het luchtvaartregister en kwam vervolgens terecht bij de Old Balloon Collection Benelux.

PH-SMI Cameron Snacpac-90

Ballonstof is gevoelig voor meeldauw als de enveloppe vochtig wordt opgeborgen. Daar heeft de PH-SMI ook last van. Daardoor zal deze special shape nimmer meer varen. Een andere reden waardoor de Quavers ballon niet meer vaart is dat Smiths/Walker bedongen heeft dat de ballon met het huidige artwork (de reclame op de ballon) niet meer in het openbaar getoond mag worden. Je kunt er dus niet veel meer mee…
Door zijn smalle, rechthoekige vorm was de PH-SMI geen gemakkelijke ballon om te varen. Bij de start kon het voorkomen dat de wind over de bomen heen er vat op krijgen waardoor de ballon even scheef in de lucht hing. Ook was er bovenin weinig ruimte voor een parachute. Dit laatste is de afsluiting bovenin de ballon die na de landing opengetrokken kan worden zodat de ballon snel leeg kan lopen. Dan is de ballon niet meer een speelbal van de wind als de mand al op de grond staat. Ook bij het dalen gaat een ballon met zo’n smalle vorm sneller naar beneden dan een conventionele ballon. Daar moet je tijdens het varen bedacht op zijn.
Met het product Quavers is het in Nederland niet erg super gegaan volgens ons. Het product ligt niet meer in de schappen van de supermarkt. De snack wordt tegenwoordig nog geproduceerd door Walkers. Dit is net als Smiths een merk van PepsiCo. In Engeland en de verenigde Staten zijn de Quavers in verschillende smaken nog te koop.

PH-SMI Cameron Snacpac-90

 

Geef een reactie