G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth doet een jasje uit

De G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth wordt ontdaan van het vliegtuiglinnen (Foto: Luc van Huijgevoort)

Breda / Seppe, november en december 2021 – Van onze Brabantse correspondent kregen we een aantal aardige foto’s van de G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth in het Vliegend Museum Seppe. Zoals op de foto’s te zien is, heeft het toestel een flink jasje uitgedaan. Maar, geen zorgen, de patiënt maakt het naar omstandigheden goed. Er wordt hard aan gewerkt om de kist komend voorjaar weer in de lucht te hebben.

De G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth begint al aardig ontkleed te raken (Foto: Luc van Huijgevoort)

De G-AJHS stamt uit juni 1939 en heeft na zijn militaire loopbaan bij de Royal Air Force als N6866 in 1947 de civiele registratie G-AJHS gekregen. Door de jaren heeft het toestel diverse eigenaren gehad en heeft de Tiger Moth een aantal jaren in opslag gestaan. Ook raakte de kist op 31 maart 1985 beschadigd tijdens een landingspoging in vlagerig weer op Redhill. De beide inzittenden raakten daarbij niet gewond. Het toestel sloeg over de kop en liep schade op aan de motor, vleugels en staart. Gelukkig is het toestel de jaren daarna weer gerestaureerd.

De romp is kaal en de bovenste vleugel is verwijderd (Foto: Luc van Huijgevoort)

Sinds 1991 heeft de G-AJHS Nederlandse eigenaren gekend. De groep eigenaren die er nu mee vliegt is genaamd “Flying Wires”. Inmiddels was het vliegtuiglinnen aan vervanging toe. Dit was voor het laatst vernieuwd tijdens de restauratie eind jaren tachtig.

Het kale frame van de G-AJHS (Foto: Luc van Huijgevoort)
Er wordt door de vrijwilligers stug doorgewerkt aan het toestel (Foto: Luc van Huijgevoort)

De Tiger Moth is ontdaan van alle linnen bespanning. De vleugels zijn gedemonteerd en de motor is er af gehaald. Om kort te gaan, het toestel is verworden tot een grote 3D-puzzel.

De G-AJHS als 3D-puzzel, de romp staat links rechtop (Foto: Luc van Huijgevoort)

We kijken ernaar uit om deze fraaie tweedekker weer boven Brabant te zien. Nog even geduld…

Hopelijk zien we volgend jaar de G-AJHS weer in de lucht

Geef een reactie