OK-VPI Gulfstream G550 tijdens pakjesavond

OK-VPI Gulfstream G550

Lelystad Airport, 5 december 2021 – Aan het begin van de middag arriveerde vanuit Praag de OK-VPI. Dit is een Gulfstream G550 uit 2008 met constructienummer 5189. Het toestel wordt gevlogen door de Tsjechische bizjet operator ABS Jets en op deze vlucht had de Gulfstream als callsign ABS921.

De route van de OK-VPI van Václav Havel Airport bij Praag naar Lelystad Airport

De OK-VPI zal een nieuw kleurenschema gaan krijgen in de spuithal van Satys. De kist moet nog wel even op zijn beurt wachten want de F-HCTV Dassault Falcon 7X staat hier nog binnen. Dia zal vermoedelijk binnen een paar dagen vertrekken en dan mag de Gulfstream de hal in.

Maladieven

Momenteel draagt de OK-VPI in zijn staart het logo van Velaa Private Island Resort, vandaar de registratie OK-VPI. Op de romp is de website van deze locatie vermeld. Dit is één van de 1.190 koraaleilanden in de Indische Oceaan die samen de Maladieven vormen. Het is een privé eiland met daarop een luxe vakantieresort met een golfbaan. De Gulfstream kan hier overigens niet zelf landen. Vervoer vindt plaats per boot of watervliegtuig.
Deze Gulfstream heeft al een paar eigenaren gehad. In de eerste helft van 2008 werd de kist getest door Gulfstream Aerospace als N189GA, een registratie afgeleid van het constructienummer. Op 22 oktober 2008 werd het toestel afgeleverd aan Daimeler Chrysler Aviation als D-AAAM. Per 3 maart 2010 vertrok de bizjet naar Engeland als G-YAAZ met Ocean Sky als eigenaar. Opnieuw lag er een Duits kenmerk in het verschiet vanaf 27 juli 2012. Vanaf dan ging Luxaviation Germany er mee vliegen als D-AVAR. Uiteindelijk werd deze G550 in september 2014 omgeregistreerd naar OK-VPI. De thuisbasis werd Václav Havel Airport bij Praag in Tsjechië.
Alle jaren vloog deze Gulfstream G550 in hetzelfde kleurenschema, beige met een bruine streep. De registratie stond voorheen altijd in de staart en is pas later, toen de kist al OK-VPI was, verplaatst naar de motorgondel. Dat was nodig zodat het logo van Velaa Private Island Resort in staart geplakt kon worden.
Inmiddels is de verflaag aan vernieuwing toe. Daar gaan de medewerkers van Satys op Lelystad Airport voor zorgen de komende weken.

OK-VPI Gulfstream G550 op een donker en verlaten Lelystad tijdens pakjesavond

We troffen de OK-VPI op pakjesavond verlaten aan op het platform van Lelystad Airport. Dat leverde een paar sfeervolle nighthshots op. We waren de OK-VPI al eens eerder tijdens zonnige omstandigheden tegen gekomen op Genève in Zwitserland. Vandaar ook maar even een plaatje hoe de kist er bij daglicht uitziet!

OK-VPI Gulfstream G550 bij daglicht (Genève, 30 mei 2018)

Geef een reactie