Oscar-Oscar-Golf-Golf-Golf

OO-GGG Airbus Helicopters H125

Lelystad Airport, 22 december 2021 – In de ochtend kwam de Belgische helikopter OO-GGG op bezoek. Het toestel, met de een ietwat eentonige registratie, is een Airbus Helicopters H125. Dit toestel staat op naam van de G-Force Group uit Lokeren.

OO-GGG Airbus Helicopters H125

Oude wijn?

De H125 is de nieuwste versie van de Aérospariale/Eurocopter AS 350 Écureuil-familie. De Écureuil vloog voor het eerst in 1974 en heeft inmiddels zijn derde merknaam opgespeld gekregen. Aérospatiale is indertijd opgegaan in Eurocopter en tegenwoordig kiest de moedermaatschappij Airbus ervoor om de helikopters onder de naam ‘Airbus Helicopters’ aan de man te brengen.

OO-GGG Airbus Helicopters H125

Aan het typecertificaat is evenwel niet veel veranderd, dat is nog steeds in de basis die van de Aérospatiale AS 350. Officieel is de H125 een AS 350 B3e. Airbus Helicopters gebruikt echter H125 als commerciële benaming voor dit model.

OO-GGG Airbus Helicopters H125

Het spreekwoord “oude wijn in nieuwe zakken” is evenwel niet van toepassing. De H125 heeft verbeteringen ondergaan ten opzichte van eerdere versies van de AS 350 Écureuil. Zo is de H125 uitgerust met een modern digitaal Garmin G500H TXi touchscreen en beschikt de piloot over een door Airbus ontwikkeld Vehicle & Engine Multifunction Display (VEMD).

OO-GGG Airbus Helicopters H125

Nieuw

De OO-GGG is een spiksplinternieuw exemplaar. Het bouwjaar is 2021 en in de eerste helft van 2021 vloog dit toestel als F-WWPQ haar testvluchten bij de locatie van de Airbus Helicopters fabriek gelegen bij de luchthaven van het Zuid-Franse Marseille.

OO-GGG Airbus Helicopters H125

Het constructienummer van de OO-GGG is 9113. Dat is gemakkelijk te achterhalen want dit staat netjes in de staart van het toestel vermeld, net als de typeaanduiding’H125′.

Het constructienummer van de OO-GGG Airbus Helicopters H125 staat in de staart

EBLJ

Op 9 september 2021 werd de heli ingeschreven als OO-GGG en vloog de dag daarop naar Sabadell in de buurt van Barcelona. Hier werd het toestel nog voorzien van enige  aanpassingen in de avionica en er werd airconditioning gemonteerd. Vervolgens arriveerde de OO-GGG op 4 november 2021 op de Heliport Lokeren/Janssens (EBLJ). Dat is de thuisbasis van het toestel aan de Nieuwe Dreef 62 in Lokeren.

OO-GGG Airbus Helicopters H125

Signalisatie

Deze heliport van de OO-GGG heeft als toevoeging in de naam ‘Janssens’ staan en dat verwijst naar Glenn Janssens, een flamboyante Belg die onder andere Trafiroad, een onderneming in bewegwijzering, verkeersborden en intelligente verkeerstechnieken aanstuurt. De G-Force Group is daarvan de hoofdonderneming en tevens geregistreerd eigenaar van de OO-GGG. Naast producten en diensten op gebied van “signalisatie” handelt de G-Force Group ook in voer-, vaar- en vliegtuigen, helikopters inbegrepen, zowel nieuw als tweedehands, zo lezen wij in de gedeponeerde staturen van het bedrijf.

OO-GGG Airbus Helicopters H125
OO-GGG Airbus Helicopters H125

Weer naar huis

Even na het middaguur vertrok de OO-GGG weer richting België. Net voorbij Antwerpen werd een tussenstop gemaakt. Dat was bij restaurant Vintage aan de Rijkerooistraat in Kontich. Kennelijk had men trek in een broodje hesp of een curryworst, al kan het goed zijn dat de menukaart iets luxueuzer is… Naderhand is het toestel doorgevlogen naar zijn heliport in Lokeren.

OO-GGG Airbus Helicopters H125
OO-GGG Airbus Helicopters H125

Met dank aan Helispot.be voor hun bijdrage aan dit artikel.

Een gedachte over “Oscar-Oscar-Golf-Golf-Golf

Geef een reactie