Bücker Museum Teufen, Deel 3: De Bücker Bü 133C Jungmeister

U-60 Bücker Bü 133C Jungmeister

Teufen, 22 oktober 2021 – Het meest recent geopende luchtvaartmuseum in Zwitserland bevindt zich in Teufen, niet ver van Sankt Gallen. Daar werd op 2 en 3 juli 2021 het Bücker Museum van Albert en Elisabeth Zeller geopend. Rond de kerstdagen een “vierluik” over deze bijzondere collectie.

In een vierdelige serie laten we het museum zien. In deel 1 vertelden we iets over de oorsprong van het museum en hoe het is opgebouwd en ingericht. Daarna zijn in deel 2 de aanwezige Bücker Bü 131 Jungmann toestellen bekeken. Deel 3 gaat over de Bücker Bü 133C Jungmeisters van het museum en tenslotte zullen we in deel 4 de overige toestellen in de collectie behandelen.

HB-MKN Bücker Bü 133C Jungmeister

Na de Bü-131 Jungmann’s willen we nu de imposante collectie Bü 133 Jungmeisters de revue laten passeren. Naar ons idee is nergens ter wereld zo’n grote collectie van maar liefst zes exemplaren te vinden. Ook deze Jungmeisters hebben een historie bij de Zwitserse luchtmacht. Net als de Jungmann werd ook dit model bij Doflug in Altenrhein in licentie gebouwd.

Detail van de restauratie van de HB-MKO Bücker Bü 133C Jungmeister

De Bücker Jungmeister is van 1937 tot en met 1968 in dienst geweest bij de Zwitserse luchtmacht. In totaal heeft men met 52 exemplaren gevlogen. De eerste drie (U-51 t/m U-53) werden bij Bücker in Rangsdorf vervaardigd. De volgende drie exemplaren (U-54 t/m U-56) werden vervaardigd in Duitsland, maar geassembleerd in Altenrhein. Net als bij de Jungmann gebeurde dit bij Doflug. Vervolgens werden de U-57 t/m U-100 geheel in Zwitserland gebouwd, aangevuld met de A-49 en de U-50.
De Jungmeister kwam voort uit de Jungmann en is een iets kleiner model met alleen maar plek voor de piloot. Het toestel was bedoeld voor kunstvliegen en beschikte over een Siemens-Bramo (Brandenburgische Motorenwerke) Sh 14A stermotor van 160 pk (119 kW).

HB-MKH Bücker Bü 133C Jungmeister

Als eerste zien we de voormalige U-93. Dit toestel werd in gebruik genomen op 16 augustus 1940 en heeft constructienummer 40. Samen met zes andere exemplaren kwam dit toestel in 1968 in handen van het Eidgenössische Luftamt (tegenwoordig Bundesamt für Zivilluftfahrt – BAZL). In die tijd kreeg het toestel zijn registratie HB-MKH mee.

HB-MKH Bücker Bü 133C Jungmeister

Sinds 1999 behoort de HB-MKH tot de collectie van Albert en Elisabeth Zeller. Door het toestel aan te schaffen wist hij te voorkomen dat de HB-MKH naar de Verenigde Staten zou verhuizen.
Tussen 1999 en 2002 stond het kistje in het Flieger-Museum op Altenrhein. De jaren daarna is de HB-MKH volledig gerestaureerd en bevindt zich nu in de eindfase daarvan. Als dat afgerond is kan er weer met de HB-MKH gevlogen worden.

HB-MKN Bücker Bü 133C Jungmeister

De HB-MKN kwam in dienst op 23 april 1940 als U-76 met constructienummer 23. Ook dit exemplaar was één van de zes toestellen, net als de HB-MKH, die in dienst kwam bij het Eidgenössische Luftamt.

HB-MKN Bücker Bü 133C Jungmeister

De HB-MKN kwam in het bezit van Albert Zeller toen hij zijn HB-UUU Bücker Bü-131B Jungmann ruilde voor deze Jungmeister. De HB-UUU vliegt nog steeds en is tegenwoordig in eigendom van de Zwitser Eric Chardonnens.

HB-MKN Bücker Bü 133C Jungmeister

De HB-MKN staat prominent vooraan in de collectie van het museum. Net als zovele andere is ook deze Jungmeister luchtwaardig. Als Albert Zeller het kistje naar een vliegveld brengt kan hij er zo mee wegvliegen.

Belangrijke data voor de pilot aan de binnenkant van het deurtje van de HB-MKN Bücker Bü 133C Jungmeister

HB-MKO Bücker Bü 133C Jungmeister

De HB-MKO wordt gekoesterd in de collectie. Dit is namelijk de eerste Jungmeister die op 19 juli 1937 bij Doflug in Altenrhein is gebouwd. Het toestel heft dan ook constructienummer 1. Van dit toestel is de romp bij Bücker in Rangsdorf bij Berlijn gemaakt en de kist is vervolgens bij Doflug afgebouwd.

HB-MKO Bücker Bü 133C Jungmeister

Bij de Zwitserse luchtmacht kwam dit exemplaar als U-54 in dienst. Na een jarenlange opslag is men nu het toestel aan het restaureren. Sinds 2006/2007 is het toestel in handen van Albert Zeller. Zoals te zien is moet er nog wel het één en ander gebeuren alvorens de HB-MKO opnieuw het luchtruim kan kiezen.

HB-MKO Bücker Bü 133C Jungmeister

(HB-MKZ) Bücker Bü 133C Jungmeister

De voormalige U-62 (c/n 9) in de collectie van het Bücker Museum is te vergelijken met de A-32 Bücker Bü-131B Jungmann (zie deel 2). Ook dit toestel bevindt zich namelijk, net als de A-32, nog geheel in zijn oorspronkelijke toestand. Na de buiten dienst stelling is door de Zwitserse luchtmacht niets aan het kistje veranderd. De cockpit is ook hier origineel en de linnen bespanning is nog zoals het toestel de fabriek op 23 september 1939 verliet.

(HB-MKZ) / U-62 Bücker Bü 133C Jungmeister

Net als de A-32 stond ook de U-62 in het Flieger Flab Museum op Dübendorf. In dezelfde ruil met de A-32 voor de HB-UVR kwam de U-62 in handen van Albert Zeller. Op 22 december 1999 werd het kenmerk HB-MKZ voor dit toestel ingeschreven. Dat was overigens dezelfde datum als waarop voor de A-32 de registratie HB-UVZ werd aangevraagd. Voordat de HB-MKZ gaat vliegen moet eerst een grondige restauratie plaatsvinden. Of dat ooit gaat gebeuren valt te bezien. Een origineel exemplaar in de collectie is namelijk ook zeer interessant.

(HB-MKZ) / U-62 Bücker Bü 133C Jungmeister

U-60 Bücker Bü 133C Jungmeister

De U-60 die aan het plafond hangt in het museum is het zevende toestel dat door Doflug is geproduceerd. Deze Jungmeister werd op 28 september 1937 in gebruik genomen. Na het buiten gebruik stellen van de Jungmeisters in 1968 kwam de U-60 terecht in de opslag op Dübendorf. In 1972 verhuisde het toestel naar Das Verkehrshaus der Schweiz in Luzern. Tot 2016 maakte de Bücker daar deel uit van de collectie.

U-60 Bücker Bü 133C Jungmeister

Daarna kwam de U-60 terecht bij het Flieger Flab Museum op Dübendorf en werd vervolgens in 2020 weer geruild door Albert Zeller met de gerestaureerde A-46 / HB-UTX Bücker Bü-131B Jungmann.

U-60 Bücker Bü 133C Jungmeister

De U-60 hangt, net als in Luzern, aan het plafond van het museum. Het toestel is vanaf de eerste etage goed te bezichtigen.

Zo hing de U-60 Bücker Bü 133C Jungmeister indertijd in Luzern (17 oktober 2003)

HB-MKM Bücker Bü 133C Jungmeister

De HB-MKM staat momenteel niet in het museum maar maakt wel deel uit van de imposante collectie van Albert en Elisabeth Zeller. De HB-MKM verblijft op het nabijgelegen vliegveld Sitterdorf. Vandaar dat we het doen met een aantal foto’s gemaakt op La Ferté Alais in 1986 en Kestenholz in 2009.

HB-MKM Bücker Bü 133C Jungmeister (Kestenholz, 21 augustus 2009)

Dit toestel is in tegenstelling tot de andere Bückers niet geel maar blauw. De HB-MKM draagt de naam Antares en is de voormalige U-86 met constructienummer 36. Het toestel begon met vliegen op 19 juli 1940. Sinds 5 mei 1970 staat het toestel ingeschreven als HB-MKM.

De kapotte propeller van de HB-MKM Bücker Bü 133C Jungmeister was wel aanwezig

Deze Jungmeister werd in de winter van 1969/1970 voorzien van een 200 pk (147 kW) sterke Lycoming motor. Hoewel dit geen stermotor is, is het toch gelukt om de karakteristieke neus van de Jungmeister in stand te houden. Sinds 1985 is het toestel van Appair van Hanspeter Köstli en Albert Zeller

Hier is te zien dat de HB-MKM Bücker Bü 133C Jungmeister geen stermotor meer heeft (Kestenholz, 21 augustus 2009)

Op 5 januari 1999 kwam de HB-MKM tijdens een aerobatic vlucht op lage hoogte boven Abtwil in botsing met de “alte Käserei bei Sonnenbergen” en brandde vervolgens volledig uit. De piloot raakte serieus gewond, maar overleefde het wel. Dit leek einde oefening voor de HB-MKM. Toch is het toestel in de jaren hierna vanaf 2003 weer gerestaureerd. Sinds het najaar van 2008 is het toestel weer operationeel.

HB-MKM Bücker Bü 133C Jungmeister (La Ferté Alais, mei 1992)
HB-MKM Bücker Bü 133C Jungmeister (La Ferté Alais, mei 1992)

Overige delen

Bekijk hier de andere delen uit de serie over het Bücker Museum Teufen:

HB-MKM Bücker Bü 133C Jungmeister (Foto: Albert Zeller)

Een gedachte over “Bücker Museum Teufen, Deel 3: De Bücker Bü 133C Jungmeister

Geef een reactie