PH-NEH Auster 5 Srs J/5B Autocar, een klassieker in Nederland

PH-NEH Auster 5 Srs J/5B Autocar

Breda / Seppe, 15 augustus 2021 – De PH-NEH Auster 5 Srs J/5B Autocar bracht op deze zonnig zondag in augustus een bezoekje aan Breda / Seppe. Het kistje hoort thuis op Midden Zeeland en is eigendom van een drietal personen; D. de Ruiter, C.M. Struik en G.J. Vogelaar.

PH-NEH Auster 5 Srs J/5B Autocar

De PH-NEH is in 1950 gebouwd Het toestel is een vierpersoons toestel en werd ontwikkeld uit de driepersoons Auster J/1 Autocrat, die op haar beurt weer voortkwam uit de militaire Auster AOP.V. Van de Auster J/5 zijn tussen 1950 en 1957 in totaal 202 exemplaren gebouwd. Deze Auster is uitgerust met een 130 pk (97 kW) De Havilland Gipsy Major 1. Dit type motor werd indertijd toegepast op vele Britse lichte vliegtuigen.

PH-NEH Auster 5 Srs J/5B Autocar

De PH-NEH kreeg constructienummer 2932 mee en werd op 3 april 1951 ingeschreven op naam van C.C. Hora Siccema uit Wassenaar. Per 8 december 1952 werd het toestel overgeschreven op naam van de Technische Hogeschool in Delft. Daar zou het toestel twintig jaar gebruikt worden voor proeven, testen en berekeningen. Uiteindelijk werd de kist op 14 augustus 1972 doorgehaald. Een vliegende carrière voor de PH-NEH leekt niet meer in het verschiet te liggen en gedurende  twaalf jaar werd de Auster als lesmateriaal gebruikt door de HTS in Haarlem.

PH-NEH Auster 5 Srs J/5B Autocar

Gelukkig werd de Autocar gerestaureerd en op 1 februari 1992 werd de registratie PH-NEH voor de tweede maal ingeschreven. Nu op naam van het eerder genoemde drietal. De PH-NEH staat in de hangaar van Transal Aero Services op het vliegveld Midden Zeeland. Deze, inmiddels 71 jaar oude kist heeft men tot op heden luchtwaardig weten te houden en er wordt zo af en toe mee gevlogen. Dit uiteraard tot ons grote genoegen!

PH-NEH Auster 5 Srs J/5B Autocar in zijn hangaar op Midden Zeeland (15 september 2020)

Bron: Luchtvaartarchief van Herman Dekker via HDekker.info

Geef een reactie