AirOnline.nl *** JAAROVERZICHT 2021 ***

Almere, 31 december 2021 – De laatste dag van het jaar alweer! Voordat we de kalender doordraaien naar 2022 kijken we nog even terug op het afgelopen jaar in het traditionele AirOnline.nl Jaaroverzicht.

COVID19

We kunnen er niet omheen, ook in 2021 heeft COVID19 de luchtvaartagenda voor het tweede jaar op rij flink in de war geschopt. We hebben minder buitenlandse reizen kunnen maken en hebben maar een paar luchtvaartevenementen kunnen bezoeken. Het is niet anders, iedereen wordt door de corona-ellende geraakt. Gelukkig hebben we zelf het virus buiten de deur weten te houden. Helaas viel niet iedereen dat geluk ten deel en ook in onze omgeving hebben we een aantal serieuze ziektegevallen door COVID19 gezien. Beterschap en sterkte aan een ieder die hier de nare gevolgen van ondervindt.

Statistieken

We beginnen ons jaaroverzicht met de cijfertjes over de website. In totaal hebben we 296 berichten gepubliceerd. Da’s iets minder (-9%) dan vorig jaar (324), maar wel het één na hoogste aantal in een jaar in onze elf jarige historie (gemiddeld zes berichten per week). Per bericht besteedden we gemiddeld 598 woorden, dat komt neer op zo’n 179.000 woorden, allemaal gewijd aan de luchtvaart. Je moet het maar verzinnen… En dan te bedenken dat een gemiddeld boek doorgaans de 100.000 woorden niet overstijgt!

Het aantal artikelen op AirOnline.nl de afgelopen elf jaar

Plus 16%

Voor het elfde jaar op rij is ook het aantal bezoekers van de site gegroeid. Dit jaar kende 16% meer aanloop dan het vorige jaar. Daar zijn we uiteraard best een beetje trots op! Zeker als we dit afzetten tegen de -9% in aantal gepubliceerde berichten.

Elf jaar op rij groei van het aantal bezoekers op AirOnline.nl

En bij die aantallen zitten dan nog niet eens de paar honderd abonnees op onze email-service. Zij lezen veelal de nieuwe artikelen rechtstreeks uit de email, zonder de website te bezoeken en vallen daardoor buiten de statistieken. Op zich prima, maar zij missen wel de opmaak van de artikelen op de manier zoals we het bedoeld hebben. In de email staat het artikel minder fraai weergegeven. Ook worden aanpassingen die naderhand gedaan worden niet in de email weergegeven. Dus de tip voor 2022 aan de email-lezers; gezellig doorklikken naar de website!

Het bezoekersaantal wordt ook zeker gestimuleerd door onze aanwezigheid op Facebook. De 972 volgers (op naar de 1.000 in 2022?) bezoeken vanuit de Facebookberichten regelmatig de website.

Air-to-air

Al in de eerste dagen van 2021 konden we een hoogtepunt noteren. We werden namelijk uitgenodigd om tijdens een vlucht naar Midden-Zeeland de PH-TXN North American T-6D Texan van Wings over Holland te fotograferen. In prachtig winterweer konden we het kroonjuweel van de vloot van Wings air-to-air fotograferen.

Air-to-air opname van de PH-TXN / 313 North American AT-6A Texan (9 januari 2021)

Op de terugweg eiste Luuk van Hooijdonk van Wings over Holland mijn plek op in de foto-kist (PH-USL). Noodgedwongen moesten we toen de terugvlucht naar Lelystad Airport in de Texan doormaken. Hoe slecht kan je jaar beginnen… 😉

De fotokist PH-USL Diamond DA 40 Diamond Star met een regenboog (9 januari 2021)

To the Max

De successen van Max Verstappen in de Formule1 heeft het aantal bezoekers op AirOnline.nl ook positief beïnvloed. In januari bezocht de coureur met zijn – toen pas aangeschafte – Dassault Falcon 900EX PH-DTF voor het eerst Schiphol-Oost. Het artikel met de foto’s van zijn privéjet wordt sindsdien erg vaak bekeken door raceliefhebbers. In een jaar tijd is dit artikel uitgegroeid tot het best bezocht item van AirOnline.nl ooit. Alleen dit jaar al werd 18.000 keer naar dit artikel gekeken!

Het item over de PH-DTF Dassault Falcon 900EX van Max Verstappen was erg populair (Schiphol, 20 januari 2021)

Lelystad Airport

Op onze “thuisbasis” hebben we het afgelopen jaar weer een flink aantal interessante toestellen kunnen fotograferen. We zijn dankbaar voor alle tips die we krijgen, alle medewerking die we ervaren en de leuke reacties die we ontvangen op onze berichten op AirOnline.nl over gebeurtenissen op Lelystad Airport. Een stimulans om hier ook in 2022 mee door te gaan.

Ook dit jaar mooie foto’s van Lelystad Airport, zoals deze OY-DRW Dassault Falcon 7X (6 oktober 2021)

Vijf op een rij

Een van de leukere fotoshoots hebben we dit jaar kunnen maken bij de Vliegclub Flevo op Lelystad Airport. Deze vliegclub had hun vijf toestellen netjes in gelijke kleuren gebracht en had deze voor ons buiten gezet. Samen met de Lelystadse collega-fotografen Cees Romeijn en Richard Poeser konden we deze unieke opstelling vastleggen. En uniek was het zeker, want één van de kisten (PH-VFD) verblijft inmiddels al geruime tijd in de ziekenboeg waarbij het de vraag is of het toestel ooit nog weer gaat vliegen. De gratis proefles die deze fotoshoot opleverde was eveneens memorabel voor 2021 te noemen.

5x Piper PA-28 Vliegclub Flevo (Lelystad, 25 maart 2021)

Mollis

Dit jaar hebben we welgeteld één onvervalste vliegshow bij kunnen wonen. Dat was in september in het Zwitserse Mollis. Hier werd voor 5.000 bezoekers een evenement georganiseerd en wij waren er bij.

Hawker Hunter HB-RVS heeft zijn remparachute al uit voor de landing (Mollis, 4 september 2021)

De kwaliteit van deze show was erg hoog, maar liefst drie vliegende Zwitserse Hawker Hunters waren te zien. Één van die drie, de HB-RVV, heeft in oktober zijn allerlaatste vlucht gemaakt. Dit om aan te geven hoe uniek dit evenement was.

Drie actieve Zwitserse Hunters (Mollis, 4 september 2021)

Ken je die van…

Dan hadden dit jaar ook een beetje pech in Zwitserland. We zouden in oktober in de gelegenheid gesteld worden op met een Super Puma helikopter van de Zwitserse luchtmacht naar de Axalp gevlogen te worden. Lopend naar boven was een andere optie, alleen die route is voor ons als niet-geoefende bergwandelaars nét effe een tandje te veel…

De start op Meiringen van de J-5015 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet van de Swiss Air Force op weg naar de schietrange op de Axalp

Op deze berg, met een hoogte van circa 2.200 meter, vindt jaarlijks in oktober het ‘Fliegerschiessen’ plaats. Daarbij mag publiek toekijken op deze hoog gelegen schietrange waar de Zwitserse luchtmacht op dat moment haar kunnen toont. Dit jaar was 20 en 21 oktober gepland en wij mochten op de 21e mee. Helaas stond er in de nacht van 20 op 21 oktober een sterke föhnwind met daarbij veel neerslag. Het evenement werd daarom op de tweede dag afgelast. En dus zijn we niet naar boven geweest. Dus ken je hem van die naar de Axalp ging… die ging niet! 😉

De “Axalp-taxi” vloog helaas niet voor ons dit jaar…

15 Foto’s

Als laatste en vaste onderdeel van het jaaroverzicht de gebruikelijke selectie van vijftien foto’s. Al hebben we het afgelopen jaar wat minder foto’s gemaakt dan de jaren hiervoor, toch was het weer moeilijk kiezen. Dit zijn ze geworden:

De A-917 Pilatus PC-7 Turbo Trainer van de Swiss Air Force in een “condenswokkel” (Meiringen, 27 oktober 2021)
PH-XXI Fokker D.XXI tijdens de trainers-fly-in op Hoogeveen (3 juli 2021)
Strakke low pass van de OO-JOY North American AT-6D Texan (Breda/Seppe, 15 augustus 2021)
Tankstop van de G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc (Lelystad, 28 september 2021)
Aflevering in het donker van de nieuwe PH-ILM Diamond DA 62 (Lelystad, 19 november 2021)
De SE-MFY Fokker 50 van het voormalige Air Antwerp kwam naar Lelystad voor een wit kleurenschema (8 juli 2021)
Voor de lekkere en luchtige trek, G-CMCD Cameron Burger Meal-150 (Amersfoort, 14 augustus 2021)
Prachtige klassieke N710AM Beech D35 Bonanza op Teuge (12 juli 2021)
Sneeuwhappen met de OE-FDI Short SC.7 Skyvan 3M-400 (Breda/Seppe, 2 februari 2021)
Airpower op Lelystad met de Q-29, Q-08 en Q-01 Boeing AH-64DN Apache (12 mei 2021)
N14999 Lockheed 12A Electra Junior tipt de baan aan op Genk Zwartberg (28 augustus 2021)
PH-JAT North American P-51D Mustang start in prachtig herfstlicht (Lelystad, 17 november 2021)
N255DB / 42-14847 Stinson L-5 Sentinel (Hoogeveel, 3 juni 2021)
Parachutist spring uit de Swiss Air Force V-617 Pilatus PC-6 boven Buochs (25 oktober 2021)
Herfstkleuren bij de start van de LY-HEN Diamond DA 42NG Twin Star (Buochs, 25 oktober 2021)

 

*  *  F I J N E   J A A R W I S S E L I N G  *  *

 

Wil je overigens ook nog even terugkijken naar de voorgaande jaaroverzichten? Dat kan:

Jaaroverzicht 2020

Jaaroverzicht 2019

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2017

Jaaroverzicht 2016

Jaaroverzicht 2015

Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2013

Jaaroverzicht 2012

Een gedachte over “AirOnline.nl *** JAAROVERZICHT 2021 ***

  1. Beste allemaal. Jullie artikelen worden erg gewaardeerd en telkens met plezier gelezen. Inspireert mij persoonlijk iedere keer weer het luchtruim te kiezen. Vriendelijke groet. Vliegclub Seppe; Peter van de Zande

Geef een reactie