H145 van Wiking laatste bezoeker Lelystad in 2021

D-HOAG Airbus Helicopters H145

Lelystad Airport, 31 december 2021 – Op de valreep viel er nog een leuke bezoeker te noteren op Lelystad Airport. Als laatste bezoeker van het jaar gaat de D-HOAG de boeken in. Dit is een Airbus Helicopters H145 van Wiking Helicopter Service (WHS) gevestigd op JadeWeser Airport (EDWI) bij Wilhelmshaven. Het toestel arriveerde met callsign WHS2AG (“Wiking-Two-Alpha-Golf”). Dit toestel stamt uit 2018 en heeft constructienummer 20178. Als testregistratie heeft deze H145 D-HCBU(8) gehad.

D-HOAG Airbus Helicopters H145

De D-HOAG kwam vanuit Norwich International Airport (EGSH). Tot 21 december 2021 had deze helikopter werkzaamheden verricht vanaf het vliegveld Wick (EGPC) in Schotland. Gisteren kwam het toestel naar Norwich toe, met tussenstops op Aberdeen (EGPD) en Teesside (EGNV). Kennelijk is er een einde gekomen aan de off-shore klus en kon het toestel terug naar Wilhelmshaven.

D-HOAG Airbus Helicopters H145

Deze heli van Wiking was al op 20 juli 2021 naar Engeland gevlogen. Toen met tankstop op Texel. De bestemming was toen ook Norwich, waar de kist vandaag ook weer vandaan kwam. Na een paar dagen in juli lokaal gevlogen te hebben vanaf Norwich vloog de D-HOAG op 26 juli 2021 door naar Wick. Vanaf 1 augustus 2021 tot aan 21 december is deze H145 in het noorden van Schotland actief geweest.

D-HOAG Airbus Helicopters H145 met op de achtergrond de verkeerstoren
D-HOAG Airbus Helicopters H145

Voor de werkzaamheden is deze H145 uitgerust met een rescue hoist. Deze hijsinrichting bevindt zich aan de rechterkant van het toestel en wordt als optie door Goodrich geleverd, een bedrijf van Collins Aerospace.

De D-HOAG Airbus Helicopters H145 is uitgerust met een rescue hoist
D-HOAG Airbus Helicopters H145

De retourvlucht naar Duitsland verliep niet via Texel. Helaas voor de familie De Bruijn, maar wij waren d’r blij mee…! 😉 Na de landing op Lelystad Airport werd de D-HOAG bijgetankt door één van de Shell-medewerkers. Vervolgens ging de bemanning, die nog in oranje survivalpakken liep, naar het stationsgebouw alwaar de marechaussee hen al op stond te wachten.

De D-HOAG Airbus Helicopters H145 wordt bijgetankt

Na een uurtje kwam er crew zonder oranje pakken aanlopen. Dit was een andere bemanning dan die het toestel over de Noordzee had gevlogen. Zij startten de heli op voor een IFR-vlucht naar JadeWeser Airport.

De nieuwe crew meldt zich bij het toestel

Er werd via baan 23 VFR gestart. Daarna werd bij het verlaten van de CTR overgeschakeld op IFR en nog geen uur later was de heli op de plaats van bestemming. De D-HOAG kan zo de jaarwisseling op zijn thuisbasis meemaken.

D-HOAG Airbus Helicopters H145 met zijn laatste start van het jaar
D-HOAG Airbus Helicopters H145 boven het Delta-platform
D-HOAG Airbus Helicopters H145 is homeward bound

Geef een reactie