Eerste tripje van Minister-president tijdens kabinet Rutte IV

PH-GOV Boeing 737-700(BBJ) bracht Minister-president Mark Rutte naar Berlijn

Schiphol, 13 januari 2022 – Vandaag zagen we het Nederlandse regeringstoestel vertrekken vanaf Schiphol-Oost. Deze Boeing 737-700(BBJ) met de registratie PH-GOV wordt gevlogen door bemanning van de KLM. Zij stonden hun passagiers dan ook onder aan de trap geduldig op te wachten.

Een deel van de bemanning van de PH-GOV Boeing 737-700(BBJ) staat op hun passagiers te wachten
De passagiers arriveren bij de PH-GOV Boeing 737-700(BBJ)

Aan boord van het toestel was Minister-president Mark Rutte die ermee naar Berlin-Brandenburg (EDDB) werd gevlogen. Na zijn aantreden, afgelopen maandag, als hopman van het kabinet Rutte IV, was dit zijn eerste buitenlandse trip. Rutte ging om 15:00u “een bakkie doen” zijn Duitse collega hopman, de kersverse Bondskanselier, Olaf Scholz.

Thumbs up als de PH-GOV Boeing 737-700(BBJ) uit taxiet
PH-GOV Boeing 737-700(BBJ)

Direct nadat de passagiers waren ingestapt werden de motoren gestart van de Boeing Business Jet. Vervolgens werd, via het K-platform (‘vak-K’ 🙂 ) van Schiphol-Oost, naar baan 22 gereden. Niet naar het begin (G1), maar naar de intersectie G2. Kennelijk was de inschatting van de piloten dat niet de hele baanlengte nodig was om de wielen los te krijgen van het beton in de Haarlemmermeer. Die inschatting bleek juist.

PH-GOV Boeing 737-700(BBJ)
PH-GOV Boeing 737-700(BBJ) op weg naar intersectie G2 van baan 22 op Schiphol-Oost

Na de ontvangst met militaire eer in Berlijn zou het tweetal korte tijd spreken over de gespannen situatie met Rusland rond Oekraïne, de rechtstaat in Europa, handel en migratie. Daarna vloog de PH-GOV weer terug naar Schiphol. Vóór het 8-uur Journaal zat Mark Rutte alweer thuis op de bank.

De PH-GOV on short final voor de baan 18C (center) op Schiphol na ruim een uur vliegen vanuit Berlijn

3 gedachten over “Eerste tripje van Minister-president tijdens kabinet Rutte IV

  1. Zoals u duidelijk op de foto’s kunt zien zit de cockpit crew gewoon in de cockpit (zoals het hoort) i.v.m. de vereiste procedures. Het bemanningslid wat buiten staat heeft namelijk duidelijk zichtbaar andere rangonderscheidingstekens op zijn mouw staan.

Geef een reactie