Focus@: OO-BOO Colt 21A Cloudhopper in Sint Niklaas

OO-BOO Colt 21A Cloudhopper

Registratie: OO-BOO
Type: Colt 21A
Constructienummer: 480
Bouwjaar: 1982
Eigenaar: –
Locatie: Sint Niklaas (B), 2 september 1989
Bijzonderheden: Deze twee foto’s van de OO-BOO zijn vrij uniek. Op Internet zijn weinig andere foto’s van dit kleine cloudhoppertje te vinden tijdens een vaart. We kwamen deze Colt 21A tegen in het eerste weekend van september in 1989, tijdens de Vredefeesten in het Belgische Sint Niklaas. Sinds 1948 wordt ieder jaar in het centrum van de stad een uniek ballonevenement georganiseerd. Een aantal ballonnen stijgen dan op vanaf het centrale marktplein, een locatie die je eigenlijk nergens anders tegen komt bij ballonevenementen. Zo kan het dus voorkomen dat een ballon vlak langs de plaatselijke kerktoren vaart.
Deze Colt 21A is een erg klein, éénpersoons ballonnetje, ook wel cloudhopper genoemd. De inhoud is 21.000 Cu/ft, wat overeenkomst met 595 m³. Dit levert net genoeg draagkracht op voor een piloot met een propaantank op zijn rug.
Een cloudhopper zien varen is altijd een grappig gezicht. De benen van de piloot bungelen er vrij onder. Bij de landing zijn rustige windcondities wel prettig. Een harde landing is niet iets om naar uit te kijken, omdat de benen van de ballonvaarder als eerste contact met de grond maken. Vandaar dat je cloudhoppertjes doorgaans alleen bij mooi rustig weer zult zien varen.

OO-BOO Colt 21A Cloudhopper

De OO-BOO is op 29 april 1983 ingeschreven en verliet het Belgische luchtvaartregister weer op 16 juli 2010. Deze ballon is in Groot-Brittannië gebouwd bij Colt. Later is deze ballonfabrikant samengegaan met het merk Thunder (Thunder & Colt) en weer later opgegaan in Cameron Balloons uit Bristol.
Na buitengebruikstelling is de OO-BOO in een verzameling van oude ballonnen terecht gekomen. Op 31 oktober 2009 en 29 oktober 2011 is de OO-BOO in elk geval nog een keer “gelucht” in Amersfoort op een dag waarbij verzamelaars van oude (niet luchtwaardige) ballonnen deze nog eens rechtop zetten. Het kenmerk OO-BOO is op 8 januari 2016 opnieuw toegekend aan een ballon. Nu is dit een Ultramagic M130 (c/n 130/60).

Geef een reactie