Ambulancevlucht van de REGA op Schiphol-Oost

HB-JWB Bombardier CL-600-2B16 Challenger 650

Schiphol, 13 januari 2022 – De Challengers van de Zwitserse REGA doen goed werk. Als ‘Swiss Air Ambulance’ zwerven de drie Bombardier bizjets (HB-JWA/B/C) de wereld over. De toestellen zijn ingericht voor het vervoer van patiënten en repatriëren mensen daar waar nodig.

De HB-JWB Bombardier CL-600-2B16 Challenger 650 arriveert op het K-platform van Schiphol-Oost

De HB-JWB stamt uit 2018. In dat jaar werden de drie oudere Bombardier Challenger 604 toestellen (HB-JRA/B/C) vervangen door een drietal nieuwe Challenger 650’s. Twee van deze oude machines zijn naar de Zwitserse luchtmacht gegaan en vliegen nog steeds als ambulance. Het derde toestel is naar een museum in Luzern gegaan.

SAZ61

Deze dag (13 januari 2022) arriveerde de HB-JWB als ‘Swiss Air Ambulance 61 (SAZ61)’ op Schiphol-Oost vanuit Zürich. Het toestel werd op het K-platform gezet. Vervolgens werd de vliegende ambulance voorzien van brandstof voor de terugvlucht naar Zwitserland.

De HB-JWB Bombardier CL-600-2B16 Challenger 650 wacht op de ambulance die weldra zou arriveren

Niet veel later arriveerde er een ambulance met een patiënt. Deze werd onder begeleiding naar het toestel gebracht. De patiënt in de ambulance kon zo direct in de Challenger geholpen worden. Daarna ging de deur dicht en werden vlot de motoren gestart. Even later was het toestel als ‘SAZ62’ op weg terug naar Zürich waar het een uur later zou landen. Weer een nuttige missie volbracht!

De HB-JWB Bombardier CL-600-2B16 Challenger 650 geeft gas op baan 22 voor vertrek

Geef een reactie