JA11AR Pitts S-2B Special van Japanse legende “Rock” Iwasaki

JA11AR Pitts S-2B Special in de hal van het museum op de luchthaven van Komatsu

Komatsu, 3 december 2019 – In de Komatsu Ishikawa Aviation Plaza in Japan is de Pitts S-2B Special met registratie JA11AR te vinden. Dit toestel met c/n 5345 behoorde toe aan de Japanse aerobatic legende Takahiro “Rock” Iwasaki. Zijn naam staat ook op het kistje.

De naam van “Rocky” Iwasaki op de JA11AR Pitts S-2B Special

“Rock” Iwasaki maakte deel uit van het in 1996 opgerichte aerobatic-team AIRock, het enige civiele demonstratieteam in Japan. Iwasaki kwam helaas op 21 april 2005 op 53-jarige leeftijd om het leven bij een nimmer opgehelderde vliegtuigcrash. Hij verongelukte met de JA22AR Pitts S-2C Special (c/n 6036) van AIRock tijdens een oefenvlucht bij Tajima Airport (RJBT). Het bewuste toestel vloog op 500ft en draaide op zijn rug om zich vervolgens rechtstanig de grond in te duiken. “Rock” Iwasaki was daarbij op slag dood.

JA11AR Pitts S-2B Special

In Japan was Iwasaki mateloos populair. Zijn toestel was altijd een dankbaar onderwerp voor modelbouwers. Ieder jaar, als er weer andere sponsornamen opkwamen, werden er weer nieuwe modellen verkocht.

Schaalmodel van de JA11AR Pitts S-2B Special (Foto: http://skyandsea.a.la9.jp/)

Na zijn dood is Iwasaki zo mogelijk nog populairder geworden. In Japan wordt deze voormalige Japan Air Self-Defense Force (JASDF) vlieger als legende gezien.

“Pitts S-2B” in het Japans

Niet verwonderlijk dan ook dat zijn vliegtuig JA11AR in een museum bewaard wordt. De Pitts staat in de centrale hal van het museum op de luchthaven van Komatsu. Voor de kleine aviateurs met piloten-aspiraties stond er een kleine versie van de JA11AR als trapauto naast de echte Pitts.

De kleine trapauto naast de JA11AR Pitts S-2B Special

Geef een reactie