Voormalige privéjet van gouverneur São Paulo bezoekt Schiphol

PR-JDJ Embraer EMB-135BJ Legacy 650

Schiphol, 1 februari 2022 – De Braziliaanse Embraer EMB-135BJ Legacy 650 met de registratie PR-JDJ bracht van 31 januari op 1 februari een bezoek aan Schiphol. Deze bizjet was een paar dagen daarvoor via Canada naar Europa gevlogen en had inmiddels een paar vluchten in Engeland gemaakt.
De Embraer was eigenlijk op 31 januari op weg naar Rotterdam. Er werd daar ook een landingspoging gedaan, alleen de sterke crosswind door de storm “Corrie”, die over ons land raasde, verhinderde dit. Daarom werd vervolgens s uitgeweken naar Schiphol.

PR-JDJ Embraer EMB-135BJ Legacy 650 staat klaar om naar de baan te taxiën

Tegen het einde van de middag op 1 februari vertrok de Embraer weer huiswaarts (via St. John’s International Airport – CYYT). Daarbij zagen we dat de kist in de staart is voorzien van een kleurenschema dat sterk doet denken het huidige kleurenschema van British Airways uit 1997, genaamd ‘Chatham Dockyard’. De striping op de romp is frivoler en daar houd de gelijkenis dan ook op.

Dit toestel stamt uit 2010. Het constructienummer is 14501131 en het toestel heeft altijd met de registratie PR-JDJ gevlogen. De kist kwam op naam van Doria Administracao de Bens LTDA. De eigenaar was de gouverneur van São Paulo, João Dori Junior. Vandaar de registratie “JDJ”.

PR-JDJ Embraer EMB-135BJ Legacy 650 met op de achtergrond de toren van Schiphol

Uiteindelijk leverde het bezit van deze privéjet nogal wat commotie op in Brazilië, vooral rondom de gesubsidieerde rente op de lening om het $30 miljoen kostende toestel de financieren. Politiek tegenstander en president van Brazilië Jair Bolsonaro sprak hier schande van. De kist werd daarop in het voorjaar van 2020 voor rond 10 miljoen verkocht.

PR-JDJ Embraer EMB-135BJ Legacy 650 op weg naar baan 22 op Schiphol-Oost

Sinds 1 juni 2020 staat het toestel op naam van Eucalipto Brasil S.A. Dat is een kwekerij van eucalyptusbomen. Deze worden gepland als herbebossing en dienen om pulp op te leveren voor onder andere de papier industrie.

Geef een reactie