Na een halve eeuw nimmer een Nipper meer is er nu de PH-NPR

PH-NPR Tipsy Nipper T.66 Mk.III

Lelystad Airport, 11 februari 2022 – Sinds 4 januari 2022 staat de PH-NPR in het Nederlandse luchtvaartuigenregister ingeschreven. Dit is een Tipsy Nipper T.66 Mk.III. Het kleine eenpersoons vliegtuigje is destijds gebouwd in België bij Avions Fairey S.A. De PH-NPR heeft op dit moment wel al zijn Bewijs van Inschrijving (BvI) maar nog niet zijn Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL).

PH-NPR Tipsy Nipper T.66 Mk.III

We hebben in mei 2021 als eens uitgebreid aandacht besteed aan de historie van dit toestel. Dat was ten tijde van moment dat het kistje als OO-MLD over de weg naar Lelystad Airport werd vervoerd.

De OO-MLD Tipsy Nipper T.66 Mk.III bij aankomst op Lelystad (2 mei 2021)
Geschiedenis PH-Nippers
Tussen 1962 en 1972 hebben slechts een tweetal Nederlands geregistreerde Tipsy Nippers in ons land gevlogen. Dat was tussen oktober 1962 en november 1964 de PH-MED (c/n 3) en tussen september 1964 en augustus 1970 de PH-MEV (c/n 49). Beide Nippers raakten door een ongeval beschadigd en hebben dus maar korte tijd gevlogen. We hebben van het ongeval met de PH-MED boven Bilthoven een krantenartikel gevonden. De PH-MEV stond na het ongeval op Hilversum in 1970 nog tot september 1972 ingeschreven en is later opgebouwd als OO-WOT. Daarbij is de romp van de nooit afgebouwde OO-69 (c/n 71) gebruikt. De OO-WOT is in 2016 uitgeschreven en naar Engeland verhuisd als G-CIZS.

De PH-MEV werd gerestaureerd als OO-WOT Tipsy Nipper T.66 Mk.II (Schaffen-Diest, 13 augustus 2005)

De oorspronkelijke romp van de PH-MEV is verwerkt in een replica van het (inmiddels onvindbaar geworden) eerste productietoestel. Dat toestel hangt als “OO-NIP” (met vleugels van de F-BMLV (c/n 28) in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.

OO-NIP Tipsy Tipper T.66 Mk.1 (replica) in Brussel met het oude frame van de PH-MEV (10 mei 2014)

Na de “MED” en de “MEV” is er nimmer een Nipper meer in ons land geweest met een PH-registratie. Daar komt nu, na de uitschrijving van de PH-MEV in 1972, na vijftig jaar verandering in!

PH-NPR Tipsy Nipper T.66 Mk.III
PH-NPR Tipsy Nipper T.66 Mk.III

De basis voor de PH-NPR is al gelegd in 1961 bij de fabriek van Avions Fairy in Gosselies. In België heeft dit toestel gevlogen als OO-MLD. Daar stond dit kistje ingeschreven met bouwjaar 1972. Dat is ook het jaartal dat nu bij de Nederlandse inschrijving is overgenomen.

PH-NPR Tipsy Nipper T.66 Mk.III

De eigenaar Ronald van Steijn had direct na de koop van de Tipsy Nipper al plannen om de OO-MLD over te zetten naar een Nederlandse registratie. Samen met Luuk van Hooijdonk van Wings over Holland is hij erin geslaagd om de papierwinkel met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor elkaar te krijgen om een PH-registratie te realiseren.

PH-NPR Tipsy Nipper T.66 Mk.III

Het is – heel toepasselijk – PH-NPR geworden. Het kenmerk PH-NIP was eerst favoriet, maar die combinatie is op dit moment al toegekend aan een Cameron N-105 heteluchtballon.

De registratie PH-NIP is al in gebruik bij deze Cameron N-105 (Foto: Bram van der Sluis)

De afgelopen maanden is Ronald van Steijn op Lelystad Airport bezig geweest om de PH-NPR weer richting luchtwaardigheid te brengen. Die werkzaamheden zijn nog niet voltooid. Het duurt dus nog even voordat de PH-NPR dan ook daadwerkelijk kan gaan vliegen. Redelijk essentieel, de vleugels zitten op dit moment nog niet aan het toestel.

De ondekant van de vleugels van de PH-NPR Tipsy Nipper T.66 Mk.III
De vleugels van de PH-NPR Tipsy Nipper T.66 Mk.III met daaraan vast de cockpitruit

Wel is al de nieuwe registratie in de staart en onderop de vleugel aangebracht. En daarmee is de nieuwe doopnaam van het toestel een feit. Zou dit het spreekwoordelijke schaap (of eigenlijk lammetjes in geval van zo’n klein vliegtuig) zijn dat over de dam komt, zodat we niet weer vijftig jaar hoeven te wachten op een volgende Nederlands geregistreerde Tipsy Nipper?

PH-NPR Tipsy Nipper T.66 Mk.III

Bronnen: Tipsy Nipper Story van Raymond Cuypers, website van Herman Dekker; www.hdekker.info, Delpher.nl.
Met dank aan Ronald van Steijn, Bram van der Sluis en medewerkers van Wings over Holland

Een gedachte over “Na een halve eeuw nimmer een Nipper meer is er nu de PH-NPR

Geef een reactie