Groene rode lantaren

9A-OAC Thunder & Colt N77B

Katrineholm, juni 1998 – Tijdens de 11th European Hot Air Balloon Championships in het Zweedse Katrineholm in de zomer van 1998 zagen we onder wedstrijdnummer 11 de Kroatisch geregistreerde 9A-OAC. Dit was de Thunder & Colt N77B met constructienummer 290 van de “Balon klub Zagreb”. De Kroatische piloot die ermee aan de wedstrijd deelnam was Tom Dragan Miklousic. Deze frisgroene ballon viel ons als Nederlander natuurlijk op door de Heineken bierreclame. Dat goudgele gerstenat lust men kennelijk ook in oost Europa!
Inmiddels is de 9A-OAC niet meer in Kroatië ingeschreven. Een paar jaar geleden is de ballon uit het register verdwenen. Op internet is niet veel over deze ballon terug te vinden, vandaar dat wij daar nu een beetje verandering in brengen.
Het kampioenschap in Zweden pakte voor Miklousic niet zo goed uit. Hij bezette in het deelnemersveld van 77 ballonteams uiteindelijk de 77e en dus laatste plaats. De rode lantaren was in dit geval dus groen gekleurd…

Geef een reactie