Vlootuitbreiding bij AFMT op Teuge voor de Advanced UPRT course

OK-TMA Zlin Z 242L Guru

Teuge, 26 februari / 5 maart 2022 – Onder het motto “excellentiam per praeparatione et usu” (uitmuntendheid door voorbereiding en oefening) verzorgt het op Teuge gevestigde bedrijf AFMT (Advanced Flight Manoeuvring Training) vliegtrainingen voor gevorderden. De twee hoofdbestanddelen op de menukaart zijn UPRT en Aerobatic Rating Training.

OK-TMA Zlin Z 242L Guru

Voor de Advanced UPRT (Upset Prevention Recovery Training) course is bij AFMT op Teuge op 19 december 2021 vlootuitbreiding gearriveerd. Dit in de vorm van een tweede Zlin Z 242L Guru met de registratie OK-TMA. Dit naast de PH-VNX waar AFMT al bijna vier jaar vliegt.

De OK-TMA is de tweede Zlin Z 242L Guru van AFMT
De PH-VNX Zlin Z 242L Guru wordt al langer ingezet door AFMT

UPRT

Simpel gesteld wordt bij een UPRT course een piloot getraind om een voorval, waarbij het vliegtuig tijdens de vlucht in een niet geplande situatie komt, het hoofd te bieden.
Een UPRT course wordt door de EASA verplicht gesteld voor piloten die opgeleid worden voor een Commercial Pilot Licence (CPL), een Airline Transport Pilot Licence (ATPL) of een Multi-Crew Pilot License (MPL). Er zijn drie soorten trainingen te onderscheiden:

  1. de Basic UPRT course (geïntegreerd in de reguliere CPL,, ATPL of MPL opleiding)
  2. de Advanced UPRT course (aparte training van vijf theorie-uren en drie uur vlieginstructie)
  3. de type-related UPRT course (onderdeel van de type-rating voor een specifiek type vliegtuig)
OK-TMA Zlin Z 242L Guru

De Basic UPRT wordt gegeven binnen de opleiding. Sinds 20 december 2019 moet een piloot in opleiding voor een CPL, ATPL of MPL eerst een Advanced UPRT course hebben afgelegd alvorens hij/zij een type-rating op een bepaald toestel mag gaan halen. En juist bij die Advanced UPRT course komt AFMT om de hoek kijken.

OK-TMA Zlin Z 242L Guru

AFMT

AFMT is onderdeel van VenX B.V., het bedrijf van Stephen van Dijck. Dit bedrijf bezit een door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) uitgegeven licentie als Approved Training Organisation (ATO) met onder andere de toelating voor het geven van een Advanced UPRT course. Er zijn in ons land momenteel zes organisaties die hiervoor een aantekening hebben. Dit zijn – naast AFMT – ook Advanced Flight Manoeuvring Training, SKY academy, Test and Training Centre De Gouden Standaard, Vliegopleidingen Rotterdam en Wings over Holland.

Stephen van Dijck staat in zijn OK-TMA voor een nieuwe trainingsvlucht

Demonstrator

De OK-TMA is de voormalige demonstrator van het Tsjechische Zlin Aircraft. Het kistje is gebouwd in 2018 en heeft als constructienummer 0828.

Het constructienummer 0828 staat in de staart

Sinds 27 augustus 2018 staat het toestel op naam van Zlin Aircraft. Zij hebben het toestel ingezet om kopers voor dit model te interesseren. Daarbij is de OK-TMA zelfs in april 2019 opgedoken op Santa Lucia – Base Aerea N0.1 (MMSM) in Mexico! Niet helemaal vreemd overigens, want de Mexicaanse marine gebruikt de Z 242L Guru als opleidingstoestel (15 stuks).

OK-TMA Zlin Z 242L Guru
OK-TMA Zlin Z 242L Guru

De OK-TMA stond een poosje geleden te koop. Het model van de Z 242L Guru is in 2021 opgevolgd door de nieuwere Z 242L Zeus. Daardoor was de OK-TMA niet meer als demonstratietoestel bij de fabriek nodig.

OK-TMA Zlin Z 242L Guru

Het toestel werd aangeboden met 108 ervaringsuren en daarbij 188 gemaakte landingen. De motor van de OK-TMA is een Lycoming AEIO-360-A1B motor die 200 pk (147 kW) levert. Bovendien is dit motorblok geschikt voor aerobatic manoeuvres, niet onbelangrijk bij een UPRT. In de cockpit is digitaal scherm in de vorm van een Garmin G500 touchscreen gemonteerd.

De cockpit van de OK-TMA met links het tweedelige Garmin G500 touchscreen

KLM Flight Academy

De OK-TMA wordt samen met de PH-VNX met name ingezet voor de Advanced UPRT course ten behoeve van de KLM Flight Academy op Groningen Airport Eelde. De afgelopen tijd is de OK-TMA dan ook al regelmatig naar het noorden van het land gevlogen. Net als de PH-VNX.

OK-TMA Zlin Z 242L Guru

Wordt PH-

Op dit moment vliegt de Zlin nog met zijn Tsjechische registratie. Op termijn is het wel de bedoeling dat dit toestel een Nederlandse registratie gaat krijgen.
Wij troffen de OK-TMA na de landing op deze zaterdagmorgen op Teuge. Het toestel had een lokale vlucht gemaakt en werd daarna in de hangaarbox van AFMT geplaatst. Daarin stond eveneens de – op dit moment – motorloze PH-DTW Yakovlev Yak-52. Dit toestel wordt gebruikt voor introductievluchten en maakt onderdeel uit van het formatie-team “Dutch Thunder Yaks”.

De PH-DTW Yakovlev Yak-52 mist op dit moment zijn motor

Tot het voorjaar van 2021 vloog Stephen van Dijck ook met zijn Sukhoi Su-29 in ons land. Onder zijn bijnaam “Barefoot Pilot” nam hij met deze kist deel aan vele vliegshows, vaak samen met de Dutch Thunder Yaks. Zijn Sukhoi is verkocht en is naar Canada verscheept.

De PH-KAH Sukhoi Su-29 is naar Canada verhuisd (Lelystad, 15 september 2018)

 

 

Een gedachte over “Vlootuitbreiding bij AFMT op Teuge voor de Advanced UPRT course

Geef een reactie